- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Нећемо присуствовати ни у ком својству“: САД бојкотују одавање почасти Раисију при УН

© Фото : Pexels/Photo by Brett Sayles Застава САД
Застава САД - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2024
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе ће данас бојкотовати одавање почасти иранском председнику Ибрахиму Раисију, који је раније овог месеца погинуо у паду хеликоптера, рекао је један амерички званичник.
Генерална скупштина УН од 193 члана традиционално се састаје да ода почаст било ком светском лидеру који је био актуелни шеф државе у тренутку њихове смрти.
„Нећемо присуствовати овом догађају ни у ком својству“, рекао је за Ројтерс неименовани амерички званичник.
Раиси, који је виђен као потенцијални наследник врховног вође ајатолаха Алија Хамнеија, погинуо је када се његов хеликоптер срушио услед лошег времена у планинама близу границе са Азербејџаном 19. маја.
„Уједињене нације треба да стоје уз народ Ирана, а не да обележавају спомен на њиховог вишедеценијског тлачитеља. Раиси је био умешан у бројна, ужасна кршења људских права, укључујући убиства хиљада политичких затвореника 1988. године. Нека од најгорих кршења људских права до сада, посебно против жена и девојака у Ирану, догодила су се током његовог мандата“, рекао је амерички званичник за агенцију Ројтерс.
САД су изразиле своје „званично саучешће“ због Раисијеве смрти, саопштио је Стејт департмент 20. маја.
„Нема сумње да је ово човек који је имао много крви на рукама“, изјавио је портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби.
Неки републикански чланови Конгреса оштро су критиковали администрацију америчког председника Џозефа Бајдена због изражавања саучешћа Ирану.
Раиси (63) је изабран за председника 2021. године и док је био на тој функцији наредио је пооштравање закона о моралу, надгледао је гушење антивладиних протеста и снажно се залагао у нуклеарним преговорима са светским силама, наводи агенција.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала