- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Паљба из ракетног система град у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Бајден тајно дао дозволу Кијеву да врши нападе на територију Русије

Пратите нас
Руски системи ПВО оборили су осам украјинских пројектила Атакамс изнад Азовског мора и уништили два беспилотна пловила у Црном мору која су се кретала ка Криму. Оружане снаге Русије извеле су ноћу најмање пет напада на Староконстантинов у Хмељницкој области Украјине.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:20 30.05.2024
Руски ПВО системи оборили су још један украјински дрон изнад Белгородске области, саопштило је Министарство одбране Русије.
22:19 30.05.2024
У граду Херсону, који је под контролом Кијева, одјекнуле су експлозије, јављају локални медији.
21:57 30.05.2024
Амерички председник Џозеф Бајден тајно је одобрио да украјинска војска изводи ударе америчким оружјем унутар територије Русије, пише „Политико“ позивајући се на изворе.
Према њиховим речима, ради се о областима које се граниче са Харковском облашћу.
21:33 30.05.2024
Оружане снаге Украјине гранатирале су током дана насеља у Суџанском, Глушковском и Корењевском округу Курске области, саопштио је губернатор области Алексеј Смирнов.
Он је додао да у нападима није било жртава, али да су оштећене две куће и да је поремећена испорука струје.
21:30 30.05.2024
Холандија је од друге половине јануара до друге половине маја обучила 300 припадника украјинске поморске пешадије на својој територији, саопштило је Министарство одбране ове земље.
„Научили су како да изводе десанте, а такође су вежбали сарадњу у градским срединама и у рововима“, наводи се у саопштењу.
С обзиром на потенцијалне ризике по безбедност учесника, информације су тек сада прослеђене холандском парламенту.
Обуку је водио корпус поморске пешадије Холандије, а подршку обуци војника пружиле су Норвешка, Велика Британија, САД и Шведска.
21:25 30.05.2024
Немачка ће до 2026. године почети да испуњава потребе за недостајућом четвртином система „патриот“ који су претходно испоручени или обећани Кијеву, изјавио је немачки министар одбране Борис Писторијус током инспекције ПВО трупа.
„Средином априла одлучили смо да пошаљемо трећи систем ‘патриот’ у Украјину, знајући да ћемо тиме дати четвртину наших капацитета ‘патриота’. Али то је исправно и неопходно, чак и ако доведе до рупа у нашим резервама“, рекао је министар на конференцији за новинаре.
Према његовим речима, Министарство је пре неколико недеља потписало нови уговор за набавку четири система Бундесверу, а у припреми је и оквирни споразум за набавку још четири система од 2028. године.
„Тако ћемо, када испоруке почну од 26. године, постепено попуњавати неопходне резерве“, додао је он.
Писторијус је прецизирао да Немачка, истовремено, не намерава да након система шаље инструкторе у Украјину, јер је то повезано са ризиком.
21:06 30.05.2024
У кабинету Владимира Зеленског влада параноја. Он је забринут због ситуације на фронту и посебно због предстојеће конференције у Швајцарској, пише „Фајнешел тајмс“ позивајући се на украјинског званичника.
Тај званичник је, описујући ситуацију у кабинету последњих неколико месеци, употребио реч параноја.
Други званичник је рекао да се Зеленски све више нервира због ситуације на фронту и страхује да би Вашингтон могао да почне преговоре с Русијом. Према његовим речима, Зеленски мисли да САД желе да се рат заврши до избора у тој земљи.
У Кијеву су за британски лист рекли и да су односи са Вашингтоном веома напети и да су украјински званичници забринути и због тога како Зеленски комуницира са Американцима.
„Како оно кажу, не гризи руку која те храни“, навео је један званичник.
19:51 30.05.2024
Руски ПВО системи су око 20.20 уништили четири украјинске беспилотне летелице изнад Белгородске области, саопштило је Министарство одбране Русије.
19:31 30.05.2024
Немачки министар одбране Борис Писторијус најавио је током своје посете Одеси нови пакет војне помоћи Украјини вредан 500 милиона евра, преноси агенција ДПА.
18:31 30.05.2024
Руски председник Владимир Путин редовно добија информације о ситуацији у Белгородској области и често је у контакту с губернатором Вјачеславом Гладковом, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
17:59 30.05.2024
Једна особа је погинула, а девет је рањено у нападу украјинског дрона на путнички минибус у зелу Зозули у Белгородској области, саопштио је губернатор области Вјачеслав Гладков.
17:27 30.05.2024
Председници Украјине и САД, Владимир Зеленски и Џозеф Бајден, ће у Италији на маргинама самита Г7 потписати билатерални споразум о безбедности, уочи самита у Швајцарској 15. и 16. јуна, пише „Фајненшел тајмс“.
16:25 30.05.2024
Владимир Зеленски не може се сматрати легитимним председником Украјине, рекао је за Спутњик један од аутора важећег украјинског Устава Дмитриј Табачник.

„Знајући које су норме Устава, могу да кажем да према члану 103 и објашњењу Уставног суда које је прецизно, трајање председничког мандата одређено је члановима Устава. Може се рећи да после 20. маја Зеленски није легитимни председник Украјине… По Уставу не може бити другачијег тумачења: Зеленски нелегитимно руководи Украјином, то јасно произлази из норми Устава“, нагласио је он.

15:23 30.05.2024
Мобилисани Украјинци нису обучени, нити су опремљени како треба, а нису ни мотивисани да се боре против Русије, пише „Вашингтон пост“ позивајући се на једног украјинског званичника.
Како се додаје у чланку, недавно донети Закон о пооштреним мерама мобилизације не може у потпуности да реши проблем мањка војника.
„Не бих градио стратегију на основу тога што ћемо за годину дана постати јачи“, рекао је тај званичник.
14:27 30.05.2024
Украјина би могла да користи данске борбене авионе Ф-16 за нападе на војне циљеве у Русији, изјавио је у Бриселу министар спољних послова Данске Ларс Локе Расмусен, а преноси лист „Европска правда “.
„Ово није нов став, био је у плану предаје (ловаца Ф-16). Када смо разматрали ово са комитетом данског парламента за спољну политику, јасно смо разумели да је то део самоодбране и да такође треба да постоји могућност напада на војне објекте на територији агресора“, истакао је Расмусен.
13:48 30.05.2024
Четири беспилотне летелице оборене су изнад Ростовске области, саопштило је Министарство одбране Русије.
13:04 30.05.2024
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2024
Специјална операција у Украјини
Кремљ упозорава: Земље НАТО настављају рат против Русије – то им прети озбиљним последицама
12:23 30.05.2024
Руско Министарство одбране известило је о уништењу четири украјинска беспилотна пловила у северозападном делу Црног мора.
Још са брифинга Министарства одбране Русије:
▪Јединице групе „Исток“ заузеле су повољније положаје и поразиле људство Оружаних снага Украјине код Урожајског ДНР;
▪Руске снаге ПВО обориле су украјински авион Су-27;
▪Оружане снаге Украјине изгубиле су око 335 војника и борбено возило Бредли у зони одговорности групе Центар;
▪Јединице групе „Север“ напредују у дубину одбране непријатеља, Оружане снаге Украјине изгубиле су око 225 војника;
▪Украјинска војска је изгубила више од 305 војника у зони одговорности Јужне групе;
▪Оружане снаге Украјине изгубиле су око 445 војника у зони одговорности руске групе „Запад“;
▪Група "Дњепар" поразила је бригаду Националне гарде у Дњепропетровској области, губици Оружаних снага Украјине износили су око 65 војника;
▪Оружане снаге Украјине изгубиле су око 145 војника и два пољска самоходна топа Краб у зони одговорности групе Исток.
09:06 30.05.2024
Снаге безбедности Русије спречиле су серију терористичких напада на железничке објекте на Криму, које је припремило петорица локалних становника које је регрутовала украјинска војна обавештајна служба, један од њих је погинуо док је износио експлозив из скровишта, саопштио је руски ФСБ.
„За извођење терористичких напада, Главна обавештајна управа Министарства одбране Украјине одабрала је и регрутовала петорицу становника Крима, присталице режима у Кијеву“, наводи се у саопштењу.
Напомиње се да су агенти прикупљали и предавали украјинској страни информације о локацијама и кретању Оружаних снага Русије, локацији ПВО и складишта горива, о организацији одбране Кримског моста.
07:13 30.05.2024
Оружане снаге Русије извеле су ноћу најмање пет напада на Староконстантинов у Хмељницкој области Украјине, погођено је склониште за авионе Оружаних снага Украјине на војном аеродрому, рекао је за Спутњик координатор проруског покрета отпор у Николајеву Сергеј Лебедев, позивајући се на своје колеге.
„Од три сата ујутру до 04.40 ујутру 30. маја извршено је најмање пет удара на град Староконстантинов у Хмељницкој области. Најгоре је прошао војни аеродром, који, са несхватљивом упорношћу, нацисти желе да претворе у аеродром за Ф-16“, рекао је саговорник агенције.
Према његовим речима, на аеродрому се налазила и муниција, што је изазвало серију експлозија.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала