- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Више од трећине одраслих у Србији пуши, петина ђака пробала електронске цигаре

© Sputnik / Лола ЂорђевићПушење на јавном месту
Пушење на јавном месту - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2024
Пратите нас
Више од трећине одраслих у Србији пуши повремено или свакодневно, док је петина ђака узраста 11, 13 и 15 година пробала електронске цигарете, наводи Инситут за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ уочи Светског дана без дувана уз упозорење да је 43 одсто запослених на радном месту изложено дуванском диму.
„У Србији најмање 15.000 људи годишње умире као последица употребе дувана“, наводи „Батут“ и оцењује да је епидемија дувана једна од највећих претњи по јавно здравље с којом се свет икада суочио, од које умире више од осам милиона људи широм света, од тога 1,3 непушача због изложености дуванском диму.
„Батут“ прецизира да подаци из „Истраживања понашања у вези са здрављем деце школског узраста у Србији 2022. године“, наводе да је тих 19,7 одсто пробало електронске цигарете, при чему, додају, коришћење електронских цигарета и снуса расте са узрастом.
Истраживање из децембра о употреби дуванских и сродних производа међу одраслима показало је да 37,9 одсто људи од 18 до 64 године повремено или свакодневно пуши.
Такође, 85 одсто становника навело је да је изложено дуванском диму у угоститељским објектима, а 43 одсто и на радном месту.
„Истовремено скоро четвртина анкетираних наводи да је изложено аеросолима електронских цигарета, а трећина наглашава да им то смета“, наведено је на сајту „Батута“ уз оцену да пушење није дозвољено у мање од петине домаћинстава.
Подсећају да кампања поводом Светског дана без дувана има за циљ да информише јавност о последицама дувана, праксама дуванских компанија и о активностима Светске здравствене организације на сузбијању епидемије дувана, како би људи широм света могли да живе у здравијем окружењу и како би се заштитиле генерације.
Наводе да у свету 1,3 милијарде људи спада у кориснике дувана при чему их 80 одсто живи у земљама са ниским и средњим приходима, где је терет оболевања и умирања као последица дувана највећи.
„Употреба дувана додатно доприноси сиромаштву обзиром да се део кућног буџета уместо на храну и друге основне потребе троши на куповину дувана“, подсећају из „Батута“ и додају да је тема овогодишњег Светског дана без дувана „Заштитимо децу од утицаја дуванске индустрије“.
Производи као што су електронске цигарете и никотинске кесице и/или снус постају све популарнији међу младима. Процењује се да је 12,5 одсто адолесцената у европском региону користило е-цигарете 2022. године у поређењу са два одсто одраслих. У неким земљама региона, стопе употребе е-цигарета међу школском децом су 2-3 пута веће од стопа пушења цигарета.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала