- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Америка се спустила на ниво испод „банана републике“ — Трамп то осетио на својој кожи

© Tanjug / Dave SandersDave Sanders/The New York Times via AP, PoolДоналд Трамп
Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2024
Пратите нас
Пресуда Доналду Трампу говори нам да је за Америку и израз „банана република“ благ. Чак и у државама где су председници доживотни и наследни избори су поштенији. Тамо барем нико не претвара да је нешто друго. Американци се, са друге стране, куну да су најдемократскија демократија која "демократски демократише" по свету и онда раде овакве ствари.
Овако дугогодишњи извештач телевизије РТ из Америке Небојша Малић коментарише пресуду, коју је порота суда на Менхетну изрекла бившем председнику САД и највероватнијем кандидату Републиканске странке на предстојећим председничким изборима у САД, Доналду Трампу.
Подсећамо, Трамп је проглашен кривим по 34 тачке оптужнице, између осталог да је лажно евидентирао надокнаду трошкова свом бившем адвокату Мајклу Коену, који је звезди филмова за одрасле Сторми Данијелс платио 130.000 долара за ћутање о афери са Трампом, правдајући то као „правне трошкове“.
Према Малићевим речима, реч је о потезу без преседана у америчкој историји – све што се од сада па надаље буде дешавало у изборној кампањи, па и у америчкој држави неистражене су воде.

Што је више клевета и лажи, Трамп нам је милији и дражи

Ипак, то што је судија рочиште на коме ће изрећи пресуду заказао за 11. јули, неколико дана пре почетка републиканске конвенције, на којој би Трамп требало да и званично буде изабран за председничког кандидата, додатни је доказ да је све срачунато да се утиче на исход избора, сматра наш саговорник.
У практичном смислу, пресуда Трампу не би требало да утиче на сам изборни процес – без обзира да ли је осуђен или није то не утиче на Трампово право да буде биран.
„Међутим, цела сврха суђења по овако апсурдним основама, била да се он прогласи за осуђиваног криминалца, како би се демократе и њихови медији могле обратити такозваним „гњецавим конзервативцима из богатих предграђа и рећи да је он осуђени криминалац – ако гласате за њега нисте фини, а ви хоћете да будете фини и пристојни. И онда гласајте за нас или не гласајте никако. То је отприлике суштина приче“, истиче Малић.
Изгледа, међутим, да је пресудом постигнут контраефекат – за кратко време од изрицања пресуде донације за Трампову кампању су експлодирале – веб сајт преко кога се сакупља новац за кампању пао је под теретом заинтересованих да дају свој новчани прилог Трампу. Такође, подршка Трампу је значајно скочила и на друштвеним мрежама, каже Малић.
Многи људи на друштвеним мрежама пишу како су на претходним изборима гласали за Хилари Клинтон или Џозефа Бајдена, а да ће сада гласати за Трампа, јер сматрају да се догодила травестија правосуђа и напад на америчке вредности. Да ли људи тако мисле тек ће се видети, јер до избора је преостало још неколико месеци.
„Али, по почетним реакцијама чини ми се да ће се велика већина Републиканаца до смрти борити за Трампа – што је више клевета и лажи, Трамп нам је мили и дражи и тако даље, док, рецимо, она маргина која га је мрзела и од раније, типа Лиз Чејни, Болтона и других, они су буквално још већа маргина и слизали су се са демократама отворено“, оцењује Малић.

САД не могу да опстану у садашњем облику

Пресуда Трампу говори да је амерички политички систем у великој кризи, сматра Малић.
„Ако немате аргумената, хапсите опозицију није нешто што сам икада очекивао да видим у Америци – нисам никада очекивао да Американци то ураде сами себи. Што се каже, све велике империје пропадају изнутра, ниједна није освојена споља. И то је нажалост и овај пут тачно, на америчку жалост, а можда на срећу људи које су Американци деценијама малтретирали и шиканирали“, каже он.
До 2020. ствари су можда и могле да се поправе тако што би се остало унутар система, ма колико он био нарушен; међутим, након такозване „фортификације избора“, којом су се демократе хвалиле (односно намештања избора како би осигурали победу), Малић није убеђен да се америчка криза може решити мирним путем, чак ни да ли Америка може да опстане у садашњем облику.
„Та земља, за разлику од велике већине земаља, није етнонационална држава, она почива на уставу, принципима и вредностима које су написане. И када људи престану да верују у њих, шта преостаје од те државе? Ништа. Сада је само питање докле ће опстати, хоће ли ово злостављање и злоупотреба тих принципа натерати довољан број људи да се запитају ко је овде блесав“, објашњава он и додаје да није сигуран да ли је горе да незадовољни грађани нешто ураде или да се манипулације даље наставе.
Доналд Трамп у судници - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2024
СВЕТ
Трамп први кривично осуђени председник Америке: Проглашен кривим по свим тачкама оптужнице
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала