Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Брнабићева са шефом посматрачке мисије ОДИХР: Постигнут шири друштвени консензус о примени препорука

© Фото : Уступљено Спутњику/Народна скупштина Републике Србије/Пеђа ВучковићПредседник Скупштине Србије Ана Брнабић са шефом посматрачке Мисије ОДИХР-а Ламбертом Заниером
Председник Скупштине Србије Ана Брнабић са шефом посматрачке Мисије ОДИХР-а Ламбертом Заниером  - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2024
Пратите нас
Председник Скупштине Србије Ана Брнабић разговарала је данас са шефом посматрачке Мисије ОДИХР-а Ламбертом Заниером о парламентарном дијалогу посланичких група током кога је, како је рекла, постигнут шири друштвени консензус о примени препорука те организације на унапређењу изборних услова.
Како је саопштено из парламента, Брнабићева је истакла да јој је драго што је успостављен парламентарни дијалог посланичких група, у оквиру којег је на самом почетку изражена сагласност свих страна и постигнут шири друштвени консензус о томе да би све препоруке ОДИХР-а за унапређење изборних услова из Финалног извештаја са посматрања парламентарних избора из децембра 2023. године, требало да буду испуњене.
Она је информисала амбасадора о захтевима које је изнела опозиција у оквиру дијалога и рекла да је испуњен захтев опозиције за спајање свих локалних избора са београдским изборима, тако да су, након усвајања неопходних законских измена, за 2. јун расписани и локални избори у 89 градова, општина и градских општина у Републици Србији.
Такође, изјавила је да је прихваћен захтев опозиције поводом измена Закона о јединственом бирачком списку, иако се овим захтевом нарушавају изборна права бирача на које се овај захтев односи.
Поводом захтева опозиције око формирања комисије за континуирани надзор над бирачким списком, Брнабићева је рекла да је и то испуњено, те да је у оквиру Народне скупштине образована радна група која се бави унапређењем изборног процеса. Такође, истакла је да је опозиција одбила њен предлог да се формира и друга радна група за праћење јединственог бирачког списка, већ је имала изричит захтев да се кроз одговарајуће измене закона, образује комисија која ће се у складу са њиховим захтевима бавити свим оним питањима којима је требало да се бави радна група чије је образовање одбијено, и то је на крају прихваћено.
Брнабићева је рекла и да она остаје апсолутно посвећена имплементацији препорука ОДИХР зарад унапређења изборног процеса и убудуће, као и даљег неговања политичког плурализма, флексибилности и дијалога.
Амбасадор Заниер је поздравио лично залагање Ане Брнабић на свему урађеном на унапређењу изборног процеса и истакао да је врло важно да се то настави у будућности како би се одржао континуитет, смањила поларизација и тензије у политичком дијалогу.

Разговор са шефом Делегације ЕУ

Председник скупштине Ана Брнабић састала се данас и са шефом Делегације Европске уније у Србији Емануелом Жиофреом, са којим је разговарала о свим процесима који су предузети у циљу унапређења изборног процеса у Србији. Она је нагласила да се очекује да предстојећи избори буду одржани у атмосфери која гарантује поштен и транспарентан изборни процес, захваљујући успостављеном дијалогу између владајуће већине и опозиције.
© Tanjug / PEĐA VUČKOVIĆПредседник скупштине Ана Брнабић са шефом Делегације Европске уније у Србији Емануелом Жиофреом
Председник скупштине Ана Брнабић са шефом Делегације Европске уније у Србији Емануелом Жиофреом - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2024
Председник скупштине Ана Брнабић са шефом Делегације Европске уније у Србији Емануелом Жиофреом
На састанку се разговарало и о значају активног учешћа организација цивилног друштва у процесу унапређења изборног процеса. Брнабићева је нагласила да ове организације имају непроцењиво искуство и знање о локалним политичким приликама и изборним процесима и да њихово учешће доприноси стварању атмосфере поверења у изборни процес међу грађанима и политичким актерима, саопштено је из Народне скупштине Републике Србије.
Амбасадор Жиофре поздравио je покретање политичког дијалога о изборним условима, који мора да се настави након избора на транспарентан и инклузиван начин, како би се пружили опипљиви резултати у имплементацији свих постојећих и могућих нових препорука ОДИХР-а.
Данас је одржан и састанак представника Генералног секретаријата Владе Републике Србије и Министарства државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) са представницима Мисије за процену потреба Канцеларије за демократске институције и људска права (ОДИХР), Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), којем је присуствовао амбасадор Заниер са сарадницима, преноси Танјуг.
© Tanjug / MDULS/ JASMINA MITROVIĆСастанак представника Генералног секретаријата Владе Републике Србије и Министарства државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) са представницима ОДИХР и ОЕБС.
Састанак представника Генералног секретаријата Владе Републике Србије и Министарства државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) са представницима ОДИХР и ОЕБС. - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2024
Састанак представника Генералног секретаријата Владе Републике Србије и Министарства државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) са представницима ОДИХР и ОЕБС.
Како се наводи у саопштењу МДУЛС, на овом састанку је тим Министарства истакао одличну досадашњу сарадњу са организацијом ОЕБС/ОДИХР, док је посебно назначено да ће се наставити са испуњавањем свих препорука, као и континуиран, транспарентан и ефикасан рад на унапређењу изборних процеса и ажурирања података у Јединственом бирачком списку, у циљу што успешнијег и квалитетнијег остваривања и заштите правних интереса грађана.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала