- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Фондација Џорџа Клунија објавила лов на руске новинаре

© AP Photo / Chris PizzelloЏорџ Клуни
Џорџ Клуни - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2024
Пратите нас
Фондација холивудског глумца Џорџа Клунија и његове супруге Амал тражиће издавање тајних налога за хапшење руских новинара у Европи, изјавила је директор за правна питања фондације Ана Неистат.
Према њеним речима, у кривичним законима неких земаља постоји члан о „ратној пропаганди“ и у онима где та норма постоји, организација ће саставити захтев за покретање кривичног поступка.

„Тужиоци могу да издају налог за хапшење. Уколико је он издат, аутоматски важи на нивоу ЕУ преко Европола. Односно, идеја је да у свакој европској земљи новинари могу бити ухапшени и изручени земљи која води истрагу против њих“, истакла је Неистатова у интервјуу за радио станицу „Глас Америке“.

Она је додала да такви налози још увек нису издати, као и да нису именовани новинари над којима је планирано кривично гоњење.
„Реч је о најприметнијим, најочигледнијим руским пропагандистима. Молимо тужиоце да издају тајне налоге за хапшење како њихова имена не би била откривена. Не желимо да људи знају за такве налоге, чак напротив – желимо да отпутују у друге земље и да тамо буду ухапшени. Тако да је боље да нагађају, него да добију јасно упозорење“, истакла је директор Клунијеве фондације.
Међутим, она је признала да у земљама у којима постоји кривична казна за „ратну пропаганду“ до сада никада није покретан кривични поступак.
Пројекат такође разматра обраћања Међународном кривичном суду како би новинаре позвао на одговорност и истражио њихову умешаност у „подстицање на геноцид“. С тим у вези, напоменула је да би ово то правно компликован процес, за који су потребни докази.

Маргарита Симоњан: Ништа не разумете!

Након тога реаговала је главна уредница медијске групе „Русија севодња“, чији је Спутњик део, Маргарита Симоњан.
„Пре недељу дана су ми рекли да Амал Клуни ради на мом хапшењу. А ево сад је стигла и потврда“, написала је Симоњан на Телеграму.
Она се посебно осврнула на изјаву Неистатове о томе да ће „тражити од тужилаца да издају тајне налоге за хапшење како се не би откривала имена“, што би, како тврди, омогућило да ти људи буду ухапшени током путовања у друге земље.
„Драги моји! Ништа не разумете о нама, пропагандистима. Те ваше 'друге земље' у којима намеравате да нас хапсите мени лично нису потребне и за њих не бих дала ни пет пара. Поготово што сада код нас стижу трешње“, поручила је Симоњан.
Погледајте и:
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала