- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Гордана Сиљановска Давкова: Уверићу Грке да сам у праву око назива Македоније

© AFP 2023 / ROBERT ATANASOVSKIГордана Сиљановска Давкова
Гордана Сиљановска Давкова - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2024
Пратите нас
Председница Северне Македоније Гордана Сиљановска Давкова изјавила је да ће преговорима уверити Грке да је у праву када користи назив Македонија, уместо новог уставног назива државе Република Северна Македонија.
Она је из Охрида поручила да има план како да поступи са Грчком и Преспанским споразумом, јављају македонски медији.
„Наравно да имам план, план је да градимо добросуседске односе. План нуди поштовање и захтева поштовање. Мислим да уметност могућег треба тражити у политици, ускоро ћемо то учинити. Моја прва изјава је била да нећу ићи по свету, да желим да упознам своје комшије и мислим да ћу то постићи. Политика захтева дијалог и ја сам спремна да га тражимо и заједно превазилазимо проблеме“, рекла је Гордана Сиљановска Давкова.
Прокоментарисала је и могућност да Атина поведе поступак пред Међународним судом у Хагу због Преспанског споразума.
„Исти међународни суд где смо били са Грчком одлучио је о члану 11 привременог споразума. То је такође међународни уговор. Не верујем да ће то одмах ићи на суд. У Преспанском споразуму долази до ескалације, прво иде у УН, па онда на суд. Пресуда суда треба да буде ‘ерга омнес’, али то се десило у нашем случају“, додала је Гордана Сиљановска Давкова.
На питање да ли ће и даље користити име Македонија упркос међународном притиску, одговорила је да за разлику од других поштује међународно право.
„Рекла сам да поштујем Преспански споразум, поштујем међународно право за разлику од других, говорим о личном опредељењу, то је право које је гарантовано вишим актима у билатералним споразумима“, казала је она, пренео је портал „Косово онлајн“.
Гордана Сиљановска Давкова положила је заклетву на место председника Северне Македоније - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2024
РЕГИОН
Сиљановска положила заклетву, изоставила реч „Северна“ из назива државе – реаговала Грчка
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала