Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Опасан план: Шта се стварно крије иза захтева Албанца да се отвори мост на Ибру

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIМост на Ибру
Мост на Ибру - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2024
Пратите нас
Иза поновног захтева Албанаца да се отвори мост на Ибру између северне и јужне Митровице могла би да се крије њихова намера да се град уједини, чиме би Срби постали апсолутна мањина, а из ЗСО се извукла општина Северна Митровица која треба да буде седиште Заједнице. Тиме би ЗСО била обесмишљена.
Ово је мишљење историчара са Косова и Метохије и политичког коментатора Луке Јовановића поводом вести да Скупштина општине Северна Митровица на чијем челу је Албанац најављује да би ускоро могла бити реализована одлука донета у још априлу да мост на Ибру буде отворен не само за пешаке, већ и за саобраћај и без присуства Кфора.

Ревитализација моста или…

Срби су и тада као и сада изнели став да је то такав план велика опасност по њих. У априлу их је у томе подржала и међународна заједница, сматрајући да је рано да се тај мост отвара.
Међутим, Албанцима то не смета да поново поведу расправу на ту тему под изговором да је отварање главног моста за саобраћај предвиђено споразумом о нормализацији односа Београда и Приштине, у оквиру такозване „ревитализације моста“.
Историчар и политички коментатор са Косова и Метохије Лука Јовановић напомиње да сам чин отварања моста има много озбиљнију позадину.
„Мост у Митровици је за сваког Србина на КиМ симбол борбе и опстанка. Сва дешавања која су се против Срба дешавала су била заустављана на том мосту. Најеклатантнији пример се десио пре 20 година током мартовског погрома када су на митровачком мосту заустављене хорде Албанаца који се су скупљали да управо преко тог моста крену у етничко чишћење Северне Митровице,“ напомиње Јовановић.

Закулисне радње Приштине

Тај мост је, додаје он, управо из тог разлога и затворен за саобраћај и стављен под контролу Кфора.
„Наравно, у граду има и других мостова који су отворени и за саобраћај али овај мост представља улазак у срце севера Митровице и српске заједнице. Отварање моста могло би да значи корак ближе плану Албанаца и њиховој старој тежњи да споје северни и јужни део Митровице у један град где би Срби били обезвлашћени и постали апсолутна мањина,“ каже Јовановић.
Наш саговорник напомиње да не сме да се заборави да је у старој Југославији општина Митровица као једна целина постојала и да је тада обухватала и општину Звечан.
„Однос снага између Срба и Албанаца тада је био исти. Дакле, лако може да се закључи да би уједињењем града био промењен етнички однос у корист Албанаца, али не само то. Срби би изгубили једну од општина. А будући да је Северна Митровица требало да буде епицентар, односно прва општина у Заједници српских општина спајањем би дошло до уништавања још једне етнички спрске општине чиме би ЗСО обесмислили,“ сматра Јовановић.

Албанци желе ескалацију

Занимљиво је такође, како каже историчар, да се догађаји последњих дана на КиМ крећу у правцу повећања тензија и да Албанци раде на томе да ситуација поново ескалира где је и ово питање отварања моста које треба да подгреје узавреле страсти између Срба и Албанца и да додатно узнемири Србе.
Српска листа упозорила је да најава Приштине да ће отворити главни мост у Косовској Митровици представља "апсолутно непотребан, неприхватљив и ескалаторни потез са циљем даље дестабилизације прилика на терену". У саопштењу подсећају и колико је тај мост био важан за Србе на северу КиМ, али и да су многи управо на том месту, на којем је било на стотине међуетничких сукоба, убијени или рањени.
Како оцењују, отварање моста било би још један једнострани потез који ниједан Србин на северу Косовске Митровице и на КиМ не би подржао, чиме би се додатно подгрејале тензије и створила ситуација за наставак етнички мотивисаних напада на Србе.
Отварање моста посебно није потребно јер сада о безбедности на самом мосту брину припадници Кфора из састава италијанских карабињера.
Мост на Ибру - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2024
СРБИЈА
Тзв. косовска полиција најављује отварање моста на Ибру, огласили се Срби са севера КиМ
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала