- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Парадоксални амерички закони: Трамп може да се кандидује, али не може да гласа

© AP Photo / Morry GashДоналд Трамп
Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2024
Пратите нас
Њујоршка порота која је осудила Доналда Трампа по 34 кривична дела фалсификовања пословне документације окончала је вишенедељно суђење бившем председнику, али је овај историјски случај ушао у нову фазу.
Како је сада у јединственој позицији да је први бивши амерички председник осуђен за кривично дело, Трамп се суочава са могућношћу затворске или условне казне.
Трамп, познат по дуготрајним жалбама на судске пресуде против њега, вероватно ће уложити жалбу на ову пресуду, што би могло значајно да одложи изрицање његове казне, које је тренутно заказано за 11. јул у 10 часова.

Колика казна прети Трампу?

Судија Хуан Мерчан могао би да осуди Трампа на условну казну или до 4 године затвора по свакој тачки, максимално на 20 година.
Бивши председник ће за сада остати ван затвора док чека на изрицање пресуде, пише Си-Ен-Ен.

Може ли Трамп и даље бити изабран за председника?

Укратко, да.
Професор права са Универзитета Калифорнија у Лос Анђелесу Ричард Л. Хасен, један од водећих стручњака за изборно право у земљи, упорно је понављао да ништа у америчком Уставу не спречава осуђеног злочинца да се кандидује за највишу функцију у земљи.
„Правно, ништа се не мења са Трамповим статусом кандидата“, написао је Хасен у свом блогу о у четвртак.
„Устав садржи само ограничене квалификације за кандидатуру (кандидат мора имати најмање 35 година, мора бити рођени држављанин и најмање 14 година становник САД)“, појаснио је Хасен.
Поред тога, државе не могу да дисквалификују Трампа да се кандидује због његових напора да поништи изборе 2020. због пресуде Врховног суда раније ове године, рекао је Хасен, „и не могу да додају квалификације као што је уклањање осуђених преступника са гласачких листића“.

Хоће ли пресуда Трампа коштати права гласа?

Иако је Трамп, као становник Флориде, подложан драконским законима ове државе, он би на крају могао имати користи од тога како су законодавци у Њујорку 2021. године олакшали преступницима да поврате право гласа.
Када је реч о управо изреченој осуди на Менхетну, Трампово право да гласа на Флориди на изборима у новембру зависиће од тога да ли је осуђен на затворску казну и да ли је завршио издржавање те затворске казне до избора.
Флорида забрањује преступницима да гласају док не испуне пуне услове своје казне, укључујући свако надгледано ослобађање, и док не плате све повезане казне и накнаде. Тај последњи услов био је предмет парнице након што је законодавно тело Флориде предвођено ГОП-ом усвојило закон који је поткопао државни уставни амандман који омогућава људима који су осуђени за кривична дела да поново стекну право гласа.
Забрана гласања за преступнике на Флориди односи се на људе који су осуђени ван државе. Међутим, ако је осуда грађанина Флориде ван државе, Флорида се придржава закона те државе у погледу тога како преступници могу повратити своја гласачка права.
У Њујорку, захваљујући закону из 2021. године, људи који су осуђени за кривична дела поново добијају право гласа када заврше затворску казну, чак и ако још увек подлежу условном отпусту. То значи да би Трампу било ускраћено право гласа на Флориди само ако служи затворску казну због осуде на Менхетну у време избора.
Током суђења, Трампов правни тим је предузео кораке да сачува своје право на жалбу на потенцијалну осуђујућу пресуду, гледајући одлуке судије о сведочењу и доказима. Они су скоро сигурни да ће упутити жалбу у наредним недељама, пише Си-Ен-Ен.
Подсетимо, Трамп је оптужен да је лажно евидентирао надокнаду трошкова свом бившем адвокату Мајклу Коену, који је онда звезди филмова за одрасле Сторми Данијелс платио 130.000 долара за њено ћутање о афери са Трампом, правдајући то као „правне трошкове“.
Доналд Трамп у судници - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2024
СВЕТ
Трамп први кривично осуђени председник Америке: Проглашен кривим по свим тачкама оптужнице
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала