- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руска војна техника у Украјини - Sputnik Србија

УЖИВО Посланик Раде: Прва група француских инструктора већ упућена у Украјину

Пратите нас
Руске снаге заузеле су повољније положаје код Урожајног у ДНР, док војна групација „Север“ наставља напредовање у дубину украјинске линије одбране. Оборен још један украјински Су-27, као и више дронова изнад Белгородске области. Председник САД Џозеф Бајден одобрио је да украјинска војска изводи ударе америчким оружјем унутар територије Русије.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:27 31.05.2024
Међународни монетарни фонд и украјинске власти постигли су прелиминарни споразум на радном нивоу о додели нове транше финансијске помоћи Кијеву у износу од 2,2 милијарде долара, саопштио је ММФ.
20:17 31.05.2024
Петоро цивила је погинуло, а троје је рањено у украјинском гранатирању ДНР, саопштио је председник Републике ДНР.
19:37 31.05.2024
Актуелна ситуација у Европи умногоме личи на ону уочи Првог светског рата (пораст национализма, насиље, социјална неједнакост) а атентат на словачког премијера треба да буде аларм, сматра аналитичар „Политика“, правећи паралелу са атентатом на Франц Фердинанда 1914. године.
19:31 31.05.2024
Украјински генерал у оставци Сергеј Кривонос поручио је грађанима Кијева да не треба да верују видео-спотовима који су посвећени одбрамбеним капацитетима града, као ни изјавама Владимира Зеленског на тему заштите града.
„Виђали смо сличне видео-снимке и о Харкову, слушали Зеленског како ће све бити добро, зато не верујте натписима на зидовима и оградама, него гледајте шта је иза“, рекао је он у интервјуу за Јутјуб канал „Фабрика новости“.
Кривонос каже и да Зеленски само наглас говори оно што му пишу аутори говора а да он сам нема појма о војној сфери.
19:23 31.05.2024
Прва група француских инструктора већ је упућена у Украјину, изјавио је посланик Раде Алексеј Гончаренко (у Русији на листи терориста и екстремиста).
„Према мојим изворима прва група француских инструктора креће у Украјину“, написао је он на Телеграму.
Главнокомандујући украјинских снага Александар Сирски је раније изјавио да је потписао одлуку према којој француски инструктори могу да посећују украјинске центре за обуку војника.
18:38 31.05.2024
Пољска је спремна да обучава украјинске јединице на својој територији, а не да шаље своје инструкторе у Украјину, изјавио је новинарима пољски министар спољних послова Радослав Сикорски за лист „Жечпосполита“.
Он је прецизирао да је Кијев послао Варшави захтев за слање пољских инструктора у Украјину, али да су пољске власти закључиле да је безбедније и ефикасније да се обуке украјинских војника одржавају у Пољској.
Поред тога, Сикорски је потврдио да Пољска не забрањује Украјини да примењује послато наоружање на територији Русије.
17:12 31.05.2024
Кавер за интерактивну карту СВО - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2024
МУЛТИМЕДИЈА
Интерактивна мапа на Спутњику: Једним кликом до свих детаља са линија фронта
16:15 31.05.2024
Шест украјинских дронова оборено је изнад Белгородске области око 16 сати по московском времену.
16:02 31.05.2024
Aмерички државни секретар Ентони Блинкен у Тирани - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2024
СВЕТ
Блинкен не искључује могућност да ће удари америчким оружјем ићи све више у дубину руске територије
15:49 31.05.2024
Пољска државна новинска агенција PAP је прво објавила а затим повукла саопштење о делимичној мобилизацији од 1. јула.
У првобитно објављеној вести се наводило да ће у војску бити позвано 200.000 Пољака и да ће сви бити послати у Украјину.
После неколико минута агенција је повукла вест, а у кабинету премијера су рекли да разматрају шта се догодило.
Према наводима медија, реч је о хаковању.
Пољско Министарство за дигиталне технолигије сумњичи Русију за то што се догодило, али не наводи никакве доказе.
15:45 31.05.2024
Владимир Зеленски је изјавио да је данас добио писмо од америчких власти везано за дозволу примене америчког оружја за ударе на руску територију. Он је рекао да садржај писма представља корак напред.
„Добили смо писмо од америчке стране рано јутрос. Не могу да износим детаље. Желим да видим шта ће бити у пракси али то је корак напред у целини гледано, требало је размотрити то питање и раније“, рекао је Зеленски на прес конференцији у оквиру самита северних држава и Украјине.
15:44 31.05.2024
Најважније из недељног брифинга руског Министарства одбране:
Јужна група снага руске војске побољшала је положај дуж линије фронта. Оружане снаге Украјине изгубиле су готово 3.415 војника у зони њене одговорности;
Четрдесет пет украјинских војника предало се током прошле недеље;Оружане снаге Русије извеле су 25 групних напада високопрецизним оружјем, укључујући ракетама „кинџал“, уништени су командни пунктови и арсенали оружја;
Оружане снаге Украјине изгубиле су услед дејстава групе снага „Дњепар“ готово 325 војника;
Јединице групе снага „Север“ уништиле су седам бригада противника и одбиле 20 контранапада, Оружане снаге Украјине изгубиле су готово 1.740 војника;
Украјинска војска изгубила је готово 2.310 војника и три тенка у зони одговорности групе снага „Запад“;
Оружане снаге Украјине су услед дејстава групе „Север“ изгубиле осам борбених возила вишецевног ракетног система „град“ и „вампир“ у Харковској области;
Група снага „Дњепар“ руске војске уништила је седам украјинских бригада;Група снага „Центар“ одбила је 31 контранапад Оружаних снага Украјине, противник је изгубио готово 2.515 војника;
Група снага „Центар“ наставила је да напредује у дубину одбране противника;
Група снага „Југ“ уништила је 19 теренских складишта муниције украјинске војске;
Јединица „Исток“ побољшала је тактички положај у зони одговорности, украјинска војска изгубила је готово 920 војника;
Авијација и ПВО Русије обориле су два авиона МиГ-29 и два Су-27, 14 ракета „атакамс“, 17 бомби „хамер“, по шест ракета „харм“ и „нептун“, 58 пројектила вишецевног ракетног система, 312 дронова;
Јединица „Исток“ одбила је четири контранапада украјинске војске у својој зони одговорности
15:20 31.05.2024
Сједињене Државе дале су Украјини дозволу да за нападе на територији Русије користе вишецевне бацаче ракета „хајмарс“, ракетне системе GMLRS и артиљерију, пише „Вол стрит џорнал“ позивајући се на америчке званичнике.
Подсетимо, представник Стејт департмента је јуче рекао да је амерички председник Џозеф Бајден дозволио Кијеву да користи америчко оружје за ударе на циљеве на руској територији која се граничи са Харковском облашћу.
Забрана и даље важи за ракете „атакамс“.
14:48 31.05.2024
Норвешка и Украјина потписале су билатерални споразум о сарадњу у области безбедности. Норвешка Влада издвојиће Кијеву укупно више од 328 милиона долара, саопштила је Влада земље.
14:38 31.05.2024
Оружане снаге Украјине циљано су гађале цивиле који су покушали да се евакуишу из Волчанског округа Харковске области, саопштио је заменик шефа руске војно-цивилне администрације региона Евгеније Лисњак.
Како је прецизирао, у нападу извиђачког дрона рањене су четири особе.
14:36 31.05.2024
Премијер Данске Мете Фредериксен изјавила је да ће ловци Ф-16, које је Данска наменила за Кијев, ускоро бити на путу за Украјину.
Подсећамо, Холандија и Данска су прве пристале да испоруче Украјини те ловце.
14:07 31.05.2024
13:44 31.05.2024
Украјинци потиснути из Старомајорског, борбе у Урожајном
Руска војска потиснула је Оружане снаге Украјине из већег дела села Старомајорско, рекао је за Спутњик председник Комисије Јавне коморе Русије за суверенитет Владимир Рогов.
„Настављају се борбе на временском правцу. Наша војска постигла је нове успехе и напредовале су у Старомајорском. Велики део села већ је ослобођен“, рекао је Рогов.
Он је прецизирао да се настављају борбе и у село Урожајно, где су се руске снаге учврстиле и корак по корак потискују Украјинце.
Села Урожајно и Старомајорско налазе се у ДНР. Снаге Кијева су заузеле та села током контраофанзиве у лето прошле године.
12:05 31.05.2024
Руси и Украјинци разменили 75 војника
Из украјинског заробљеништва враћено је 75 руских војника у замену за 75 украјинских, саопштило је руско Министарство одбране.
Ти војници ће бити враћени војном авијацијом у Москву где ће им бити указана сва неопходна медицинска нега.
Из Министарства наводе да је велику помоћ приликом размене заробљеника пружиле Уједињени Арапски Емирати (УАЕ).
11:26 31.05.2024
Литванија спремна да шаље инструкторе у Украјину
Литванија је спремна да пошаље своје инструкторе у Украјину како би обучавали украјинску војску, саопштила је литванска премијерка Ингрида Шимоните.
„Ако то буде потребно, Литванија ће их обучавати са осталим земљама које такође буду спремне да то учине“, рекла је она. Такође је позвала Европу да издвоје између 0,25 и 0,5 процената свог БДП за помоћ Украјини.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала