- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Хамас саопштио да позитивно гледа на садржај израелског предлога о трајном прекиду ватре у Гази

© Tanjug / АП/ Moti MilrodГаза
Газа - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2024
Пратите нас
Палестинска група Хамас саопштила је да позитивно гледа на садржај израелског предлога који је изнео председник САД Џозеф Бајден о трајном прекиду ватре у Гази.
"Хамас потврђује своју спремност да се позитивно и на конструктиван начин позабави сваким предлогом који се заснива на трајном прекиду ватре и потпуном повлачењу (израелских снага) из Појаса Газе, реконструкцији (Газе) и повратку расељених у своја места, заједно са испуњавањем истинског споразума о размени затвореника ако окупатори јасно најаве посвећеност таквом договору", наведено је у саопштењу Хамаса.
Председник САД Џозеф Бајден изнео је јуче израелски план у три фазе за окончање сукоба у Гази који су израелски званичници понудили Хамасу.
Бајден је рекао да ће прва фаза предложеног споразума трајати шест недеља и да укључује потпуни прекид ватре, повлачење израелских снага из свих насељених области Газе и ослобађање одређеног броја талаца, укључујући жене, старе и рањене, у замену за ослобађање стотина палестинских затвореника, наводи АП.
Тела убијених талаца би била враћена њиховим породицама, а хуманитарна помоћ би се повећала током прве фазе на 600 камиона којима би сваки дан био дозвољен улазак у Газу.
Друга фаза би била ослобађање свих преосталих живих талаца, укључујући мушке војнике, а израелске снаге би се повукле из Газе.
Трећа фаза је позив на почетак велике обнове Газе, која се суочава са деценијама разарања изазваног ратом.
Канцеларија премијера Бењамина Нетанијахуа саопштила је да је Израел овластио преговараче да представе споразум о примирју у Гази након што је Бајден открио детаље плана о прекиду ватре.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала