- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Како су настали звездани системи: Наука први пут сведочила рођењу најстаријих галаксија /фото/

CC0 / rawpixel.com / Галаксија, илустрација
Галаксија, илустрација - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2024
Пратите нас
Научници са Универзитета у Копенхагену искористили су свемирски телескоп „Џејмс Веб“ да виде стварање најстаријих галаксија у универзуму пре 13,3 и 13,4 милијарде година, а своја открића објавили су у магазину „Сајенс“.
Ове галаксије су се формирале када је универзум био стар између 400 и 600 милиона година, односно три до четири одсто садашње старости, пише магазин „Космос“.
„Могло би се рећи да су ово прве директне слике формирања галаксија које смо икада видели. Док нам је „Џејмс Веб“ претходно показао ране галаксије у каснијим фазама еволуције, овде смо сведоци њиховог самог рођења, а тиме и изградње првих звезданих система у универзуму“, рекао је аутор студије Елм Хајнц.
Коауторка Дара Вотсон објаснила је да се у овим галаксијама види процес стварања кроз спајање звезда и гасова, о чему је раније постојала теорија, али никада није било виђено.
„Једно од најосновнијих питања које смо ми људи одувек постављали је: 'Одакле долазимо'. Овде састављамо одговор фокусирајући се на тренутак када су створене неке од првих структура универзума“, додао је коаутор Габријел Брамер.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала