- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Народна банка Србије: Реални раст БДП-а у првом тромесечју 4,7 одсто међугодишње

© Sputnik / Лола ЂорђевићНародна банка Србије
Народна банка Србије - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2024
Пратите нас
Народна банка Србије саопштила је да је, према подацима Републичког завода за статистику (РЗС), реални раст бруто домаћег производа (БДП) у првом тромесечју 2024. износио 4,7 одсто међугодишње и нешто је виши у односу на флеш процену, која је била 4,6 одсто међугодишње.
Како се наводи, индустријска производња у периоду јануар - април ове године остварила је међугодишњи раст од 2,9 одсто и вођена је растом сектора рударства (6,1 одсто) и прерађивачке индустрије (3,9 одсто), док је у сектору енергетике забележен пад од минус 3,3 одсто, делом и због базног ефекта.
Додаје се да је само у априлу 2024. индустријска производња повећана за 2,9 одсто међугодишње, чему су допринели и међугодишњи раст прерађивачке индустрије од 6,6 одсто и рударства од 5,3 одсто међугодишње. Насупрот томе, производња у сектору енергетике у априлу је међугодишње смањена за 15 одсто.
НБС истиче и да је у оквиру прерађивачке индустрије раст забележен у чак 20 од 24 гране, при чему је највећи позитиван допринос потекао од производње металних производа, рачунара и електронских производа, као и од прехрамбене индустрије, док је највећи негативан ефекат потекао од производње деривата нафте, с обзиром на то да је ремонт рафинерије у Панчеву трајао и током априла.
Додаје се и да је промет у трговини на мало у априлу 2024, у односу на исти месец претходне године, реално већи за 11,1 одсто, док је у периоду јануар - април реално повећање промета износило осам одсто међугодишње.
Централна банка наводи и да статистички подаци показују да је укупан број долазака туриста у априлу међугодишње био већи за 7,1 одсто, а укупан број ноћења туриста за 9,1 одсто.
Подаци показују и да је у периоду јануар - април 2024. укупан број долазака туриста већи за девет одсто међугодишње, а број ноћења туриста за 6,3 одсто међугодишње. Када је реч о спољнотрговинским кретањима, према подацима РЗС, како наводи НБС, робни извоз изражен у еврима у априлу је порастао за 10,1 одсто међугодишње, док је робни увоз изражен у еврима већи за 15,8 одсто међугодишње.
У оквиру робног извоза бележи се даљи раст извоза прерађивачке индустрије и пољопривреде, а опоравио се и извоз рударства, док је, с друге стране, раст робног увоза резултат већег увоза капиталних производа и производа намењених потрошњи.
НБС додаје и да је, према подацима добијеним из Анкете о радној снази, стопа незапослености у првом тромесечју 2024. износила 9,4 одсто и била је нижа за 0,6 процентних поена у односу на исти период 2023, док је у истом периоду стопа запослености повећана за 1,4 процентна поена и износила је 50,9 одсто, што је њен највиши ниво до сада, пренео је РТС.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала