- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Палестински исламски џихад с резервом примио план за прекид ватре у Појасу Газе

Пратите нас
Група Палестински исламски џихад саопштила је данас да је са резервом примила израелски план о прекиду ватре у Појасу Газе који је представио амерички председник Џозеф Бајден, наводећи да ће проценити сваки предлог који гарантује окончање сукоба у палестинској енклави.
"Оценићемо сваки предлог који гарантује престанак геноцида над палестинским народом и испуњава захтеве снага отпора", наводи се у саопштењу, пренела је иранска агенција Ирна.
Палестински исламски џихад истиче да изгледа, на основу најновијег предлога Израела, да је Бела кућа променила свој став, али се наводи да остаје потпуно пристрасна према израелском режиму и да наставља да буде партнер у његовим злочинима.
Палестински џихад је нагласио да ће прихватити само споразум о прекиду ватре који би окончао израелску агресију у Појасу Газе и резултирао повлачењем окупационих снага из палестинске енклаве.
Палестинска група Хамас саопштила је да позитивно гледа на садржај израелског предлога који је изнео Бајден о трајном прекиду ватре у Појасу Газе.
"Хамас потврђује своју спремност да се позитивно и на конструктиван начин позабави сваким предлогом који се заснива на трајном прекиду ватре и потпуном повлачењу (израелских снага) из Појаса Газе, реконструкцији (Газе) и повратку расељених у своја места, заједно са испуњавањем истинског споразума о размени затвореника ако окупатори јасно најаве посвећеност таквом договору", наведено је у саопштењу Хамаса, а преноси Ројтерс.
Бајден је рекао да ће прва фаза предложеног споразума трајати шест седмица и да укључује потпуни прекид ватре, повлачење израелских снага из свих насељених области Газе и ослобађање одређеног броја талаца, укључујући жене, старе и рањене, у замену за ослобађање стотина палестинских затвореника, наводи АП.
Тела убијених талаца би била враћена њиховим породицама, а хуманитарна помоћ би се повећала током прве фазе на 600 камиона дневно којима би био дозвољен улазак у Појас Газе.
Друга фаза би укључивала ослобађање свих преосталих живих талаца, укључујући војнике мушкарце, а израелске снаге би се повукле из Газе.
Трећа фаза би укључивала позив на почетак велике обнове Појаса Газе.
Нетанијахуова канцеларија саопштила је да је Израел овластио преговараче да представе споразум о примирју у Појасу Газе након што је Бајден открио детаље плана о прекиду ватре, пренео је Танјуг.
Бенјамин Нетанијаху - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2024
СВЕТ
Нетанијаху: Неће бити трајног прекида ватре у Појасу Газе док Хамас не буде уништен
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала