- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Својим односом према сукобу у Украјини немачки канцелар успео да изнервира многе

© AP Photo / Markus SchreiberНемачки канцелар Олаф Шолц у Бундестагу
Немачки канцелар Олаф Шолц у Бундестагу - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2024
Пратите нас
Својим односом према сукобу у Украјини немачки канцелар Олаф Шолц успео је да изнервира многе и створи сам себи проблеме, пише „Адванс“.

„Прво је био скептичан, одбијајући, на пример, да шаље немачке тенкове у Украјину. Онда је попустио под притиском САД и сада му то пребацују чак и они који су били зачуђени када Шолц није нудио помоћ Кијеву“, наводи се у чланку.

Како се наводи, многима се није допало што се лидер највеће економије у Европи тако лако предаје под притиском.
Недавно је посланик Бундестага Сара Вагенкнехт рекла да немачки канцелар представља опасност по безбедност Немачке због одлуке да дозволи Кијеву да немачким оружјем гађа територију Русије.
Председник Русије Владимир Путин упозорио је земље НАТО да треба да буду свесне са чиме се играју када говоре о плановима да дозволе Украјини да изводе ударе унутар руске територије оружјем које је Кијев добио од Запада.
Подсетимо, представник Стејт департмента је ових дана рекао да је амерички председник Џозеф Бајден дозволио Кијеву да користи америчко оружје за ударе на циљеве на руској територији која се граничи са Харковском облашћу.
„Вол стрит џорнал“ је, позивајући се на америчке званичнике, објавио да су САД дале Украјини дозволу да за нападе на територији Русије користе вишецевне бацаче ракета „хајмарс“, ракетне системе GMLRS и артиљерију.
Забрана и даље важи за ракете „атакамс“.
Потом се огласио и државни секретар Ентони Блинкен који није искључио могућност да ће украјински удари америчким оружјем ићи све више у дубину руске територије. Он је рекао и да ће Запад наставити да коригује стратегију по питању Украјине.
Убрзо затим огласили су се и Норвешка и Финска које су такође Украјини дале зелено светло да гађају мете на територији Русије рекавши да је то у складу са правом Кијева на одбрану.
Претходно је и Велика Британија саопштила да је дозволила Украјини да користи ракете „сторм шедоу“ за нападе на објекте на територији Русије.
Међутим, према тврдњама генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга, Лондон заправо никада и није ограничавао Кијев када је реч о начину употребе тих ракета.
Специјална војна операција у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2024
СВЕТ
Бивши амерички обавештајац: Неће Кијев, него Запад да напада Русију
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала