- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Тактичке вежбе противавионског ракетног пука на Криму  - Sputnik Србија

УЖИВО Украјинска војска високо прецизном бомбом америчке производње гађала Новогоровку

Пратите нас
Током ноћи мете напада су били енергетски објекти у више области Украјине, као и војни аеродром у Лавовској области. Почела је евакуација становништва из насељених места у близини Харкова.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:10 01.06.2024
Украјинска војска високо прецизном бомбом погодила је Новогоровку. Погинула је једна жена са дететом, саопштио је губернатор Запорошке области Евгеније Балицки.
19:34 01.06.2024
ПВО је оборила украјинску противбродну ракету "нептун" и два дрона изнад територије Белгородске области, саопштило је руско Министарство одбране.
19:32 01.06.2024
Рат САД против Русије у циљу одбране режима Владимира Зеленског била би лудост, изјавио је независни кандидат за председника Америке Роберт Кенеди Млађи.
„Истраживања Пентагона су показала да би 90 милиона Американаца погинуло у првих неколико минута нуклеарног рата с Русијом и још 90 милиона у наредних шест месеци. И то су вероватно умањене процене“, написао је он на друштвеној мрежи „Икс“.
Ипак, управо до тако нечега би могла да доведе дозвола да украјинска војска може да гађа територију Русије америчким оружјем, и ескалација напетости у односима с Москвом, Пекингом и Северном Корејом с циљем да се одбрани режим Зеленског, додао је он.
„Време је да се одрасли врате у игру“, навео је политичар.
19:16 01.06.2024
Дњепарска хидроелектрана, под контролом украјинске војске у Запорожју, је у критичном стању након ноћног удара, рекао је шеф администрације Иван Фјодоров.
17:33 01.06.2024
САД нису промениле свој став по питању статуса Владимира Зеленског, без обзира на истек његовог мандата и неодржавање избора у Украјини, рекли су за Спутњик у Стејт департменту.
17:28 01.06.2024
Украјинска одбрана на Харковском правцу се руши, сматра британски војни експерт Александар Меркурис.
„Украјински војници на уговор о којима смо толико слушали у тој области су изгледа доживели крах. Према најновијим информацијама, руске јединице су продрле у њихова упоришта“, рекао је он на свом блогу на Јутјубу.
Како је додао, Украјинци су покушали да задрже своје позиције, али су практично под опсадом у Волчанску.
„Током Харковске операције Зеленски је викао на своје генерале, уверен да му не говоре истину о ситуацији у тој области“, навео је он.
17:13 01.06.2024
12:35 01.06.2024
Главнo са брифинга руског Министарства одбране:
▪Оружане снаге Русије извеле су интензивни напад на објекте украјинског енергетског система, као одговор на покушаје Кијева да оштети руске енергетске објекте;
▪Јужна група Оружаних снага Русије побољшала је ситуацију дуж линије фронта, Оружане снаге Украјине изгубиле су до 660 људи;
▪Оружане снаге Русије погодиле су складишта западног наоружања Оружаних снага Украјине;
▪Северна група Оружаних снага Русије наставила је напредовање у дубину одбране Оружаних снага Украјине, извела је нападе на људство и опрему осам бригада;
▪Руске оружане снаге су напале групу техничких стручњака који су давали задатке украјинским јуришним беспилотним летелицама;
▪Јединице Северне групе одбијале су пет контранапада Оружаних снага Украјине;
▪Група Центар Оружаних снага Русије побољшала је тактичку позицију и одбила шест контранапада Оружаних снага Украјине;
▪Руски системи ПВО оборили су 62 украјинске беспилотне летелице, 14 пројектила хајмарс и три бомбе Хамер;
▪Украјинске оружане снаге изгубиле су око 240 војника у зони одговорности Северне групе Оружаних снага Русије;
▪Јединице Северне групе Оружаних снага Русије уништиле су систем хајмарс током противбатеријској боја;
▪Јединице западне групе заузимале су повољније положаје и одбијале по један контранапад дневно;
▪Јединице Западне групе погодиле су формације четири бригаде Оружаних снага Украјине, укључујући Азов (терористичка организација забрањена у Руској Федерацији);
▪Украјинске оружане снаге изгубиле су око 450 војника у зони одговорности Западне групе;
▪Група Оружаних снага Русије „Исток“ заузела је повољније позиције, Оружане снаге Украјине изгубиле су више од 120 људи.
12:15 01.06.2024
Оперативна команда пољских оружаних снага саопштила је да је пољска војска у ноћи 1. јуна подигла авионе у вези са активношћу руске далекометне авијације у Украјини.
Пост о подизању авиона у ваздух објављен је у 5:17 на друштвеној мрежи Икс. У њему се наводи да су пољске и савезничке летелице подигнуте због „активних ваздушних и ракетних напада на циљеве који се налазе на украјинској територији“.
Три сата касније команда је известила да су авиони слетели. У новом посту се наводи да је ноћ 1. јуна била „дуга и напета за цео пољски систем противваздушне одбране“.
10:48 01.06.2024
Руски системи противваздушне одбране уништили су још два украјинска дрона изнад Белгородске области, саопштило је руско Министарство одбране.
10:22 01.06.2024
Не постоји јасна представа о томе шта може бити „победа Украјине“, нити међу њеним западним савезницима нити унутар саме земље, изјавио је шеф украјинског министарства спољних послова Дмитриј Кулеба.
„Где су границе ове победе су дискутабилне и у Украјини“, рекао је Кулеба украјинским медијима.
Он је напоменуо да Украјинци „желе победу“, „али исти људи, када им се каже да за то треба да ратују - нису спремни да то раде“. „Због тога имамо дискусију и у нашој земљи. Док ми сами то не решимо, одлучимо који су нам циљеви, други неће радити тај посао уместо нас“, додао је он.
Истовремено, према речима шефа украјинског министарства спољних послова, постоје и различите оцене међу западним савезницима.
08:07 01.06.2024
Војно-транспортни авион Ваздушно-космичких снага Русије довезао је у Москву војнике, који су у петак пуштени из украјинског заробљеништва, саопштило је руско Министарство одбране.
Руско Министарство одбране саопштило је у петак да је Русија вратила 75 руских војника из заробљеништва уз посредовање Уједињених Арапских Емирата.
08:01 01.06.2024
Војни аеродром и други објекти погођени су у суботу увече у близини града Стрија у Лвовској области Украјине, рекао је за Спутњик координатор проруског покрета отпор у Николајеву Сергеј Лебедев, позивајући се на своје колеге.
„Град Стриј, Лавовска област био је мета серије напада на војне циљеве у ноћи 1. јуна“, рекао је саговорник агенције.
Према подацима покрета, изведена су четири напада на циљеве на подручју града. Неки од њих су погодили војни аеродром и ваздушну базу која се на њему изградила за пријем ловца Ф-16. На удару су се нашли и складишта муниције бившег инжињеријског батаљона.
Поред тога, напад је изведен и на фабрику за ремонт вагона где се могла налазити западна техника.
На мети је био и ПВО који се налазио у близини аеродрома.
07:17 01.06.2024
Украјинске власти почеле су евакуацију становника на золочевском правцу у Харковској области, саопштио је начелник Золочевске сеоске војне управе Виктор Коваљенко.
Према његовим речима, у Украјини је почела евакуација локалног становништва из неких насеља у близини Харкова. Између осталог, Украјинци ће морати да напусте погранична насеља на золочевском правцу.
Коваљенко је појаснио да ће локални становници бити послати својим породицама и најмилијима. Биће им пружена и неопходна финансијска помоћ. Осим тога, Коваљенко је признао да постоји могућност принудне евакуације Украјинаца.
07:12 01.06.2024
Артиљерци руске групе „Север“ ватром из вишецевног ракетног система „Ураган“ погодили су место где су војници Оружаних снага Украјине пунили муницијом вишецевне системе БМ-21 „Град“ у једном од позадинских рејона украјинске војске код Харкова, рекао је командант посаде групе „Ураган” са кодним именом „Карат”.
„Наши извиђачи су открили циљ – пункт за пуњење БМ-21 (вишецевни систем „Град“) и ми смо за три и по минута испалили четири пројектила, спаковали се и отишао у скровиште“ , рекао је „Карат“.
Он је навео да се место где су се пунили непријатељски системи налазили 25 километара од прве линије фронта.
07:06 01.06.2024
Током ноћи мете напада су били енергетски објекти у Дњепропетровској, Доњецкој, Кировоградској, Ивано-Франковској и Запорошкој области (по резултатима референдума у ​​јесен 2022. регион је укључен у састав Русије), рекао је министар Енергетика Украјине Герман Галушченко, преносе украјински медији.
Према његовим речима, хитне службе раде на отклањању последица.
Те ноћи широм Украјине је била објављена узбуна за ваздушни напад. Једини шеф региона који је до сада саопштио да је избио пожар на објекту енергетског сектора је из Виницке области, Сергеј Борзов.
Полиција Запорожја саопштила је да је привремено блокиран саобраћај ка Дњепарској хидроелектрани, која је већ била мета напада.
Руско Министарство одбране још није известило о нападима на украјинске циљеве ове ноћи. Војни ресор је више пута наглашавао да се удари изводе само по војним и енергетским објектима Украјине и припадајућој инфраструктури.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала