- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Зауставимо ратно безумље“: На десетине хиљада Мађара протестује против НАТО

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаБудимпешта
Будимпешта - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2024
Пратите нас
На десетине хиљада Мађара из читаве земље окупило се на „Маршу мира“ у центру Будимпеште како би изразило противљење увлачењу земље у сукоб у Украјини и покушајима НАТО да покрене нови рат у Европи, јавља извештач Спутњика.

„Европски лидери су у ратној грозници. Након што су послали новац, оружје и војну технику већ планирају и војну помоћ Украјини. Француски председник би покренуо дебату и о примени нуклеарног оружја. Морамо да зауставимо ратно безумље“, наводи се у прогласу организатора шетње „Форума грађанске алијансе“.

Учесници протеста носе заставе Мађарске, натписе са именима градова и плакате са порукама подршке за владајућу странку „Фидес“.
Према речима организатора, нови сукоб у Европи није више фантазмагорија, јер се у НАТО сада „заузети припремом за тај сукоб“.
На протест су дошли не само Мађари из Мађарске, него и из Румуније, Пољске, Велике Британије, Немачке, САД и Канаде.
На крају протестне шетње учесницима ће се обратити премијер Виктор Орбан.
Он је пре неколико дана изјаво да се од израза 'мисија НАТО у Украјини' људима диже коса на глави. Разговори о тактичком нуклеарном оружју, муницији са осиромашеним уранијумом, самом светском рату и слању трупа одбрамбених савеза ван њене територије су застрашујући, додао је он.
Орбан је рекао да су у Бриселу у току војни планови, а „радне групе раде на томе како би НАТО могао учествује у рату у Украјини“.
Према његовим речима, мађарска Влада преиспитује улогу своје земље у НАТО јер не жели да учествује у војној мисији Алијансе у Украјини.
Кремљ је сагласан са мишљењем премијера Мађарске Виктора Орбана о томе да је Европа ушла у припрему рата против Русије, изјавио је након тога портпарол руског председника Дмитриј Песков.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала