- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Изузетно ефикасно оружје: Како настаје линија руских тешких ракетних система ТОС

© Sputnik / Alexander Melnikov / Уђи у базу фотографијаБоевой расчет тяжелой огнеметной системы "Тосочка" на полигоне Минобороны РФ
Боевой расчет тяжелой огнеметной системы Тосочка на полигоне Минобороны РФ - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2024
Пратите нас
Тешки ракетни систем ТОС-2 „тосочка“ руске групе снага „Исток“ уништио је упориште Оружаних снага Украјине на подручју Угљедара, саопштило је Министарство одбране Русије. Овај систем може да испали до 18 термобаричних граната приликом уништавања положаја украјинске војске, а руски инжењери раде на стварању новог тешког ракетног система ТОС-3.
Према саопштењу Министарства, очекује се да ће он бити опремљен лансером још већег домета.
У саопштењу руског ресора наглашава се да војници који управљају системом испуњавају борбене задатке даноноћно, уништавајући упоришта и командне пунктове, војну технику и друге важне циљеве. Посада система координате циљева добија од ваздушне извиђачке групе.
„Главну опасност по посаду ТОС представљају непријатељски ФПВ-дронови“, испричао је стрелац ватрене подршке са позивним именом „Устав“.
Како би се избегли напади противничких дронова, лансер покривају друге врсте оружја, а након дејствовања по непријатељским положајима, војници оперативно сакривају ТОС у шуми, наводи се у извештају МО.
ТОС-2 је први пут представљен широкој публици на Паради победе у Москви јуна 2020. године. На пројектовању „тосочке“ радили су током 2016-2018. године стручњаци тулског НПО „Сплав А.Н. Ганичев“. „Тосочка“ је произведена у пермском предузећу „Мотовилихинске фабрике“.
„Тосочка“ је наставак линије совјетских и руских тешких ракетних система ТОС-1 („Буратино“) и ТОС-1А („Солнцепек“).
За разлику од претходника који су били направљени на гусеничној бази, ТОС-2 је уграђен на троосовинску шасију точкова 6х6 возила „Урал-63706“ са оклопном кабином. Ово решење је повећало ниво манварске способности и брзину кретања лансера.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала