- Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
МОЈА ПРИЧА
Доносимо вам животне приче, репортаже и необичне судбине људи који друштво чине бољим.

Најбоља глумица на Косову и Метохији - Српкиња која тек планира да освоји свет

© Фото : Спутњику уступио Ненад ТрајковићКристина Трајковић
Кристина Трајковић - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2024
Пратите нас
Када је прошле године проглашена за најбољег рецитатора Србије на чувеној смотри која у Ваљеву траје више од пола века, Кристина Трајковић знала је да ће јој се живот променити. Тренутно је најактуелнија глумица са Косова и Метохије, игра у позоришту и на филму. Али, она тек планира да постане глумица, иде у пети разред основне школе у Лапљем Селу.
„После тог сусрета рецитатора Србије схватила сам колику љубав гајим према глуми и рецитацији. Више времена се вежба рецитација, него представа. Вежбали смо око пет месеци, сваки дан. Радила сам са својом учитељицом Марином Ђорђевић и ето, исплатило се“, каже глумица за Спутњик.
Одмах затим и рецитује песму Андрије Милошевића „Луда баба, елегантни вампир Божа и клиња“, са којом је победила, да знамо о чему се ради.
Охрабрена успехом, Кристина је одлучила да се опроба на аудицији, то је њена прва аудиција у животу, примили су је.
„То је аматерско позориште „Јанићије Поповић“, није у оквиру школе. То је за децу у основним и средњим школама, деца углавном и учествују у представама, моји вршњаци и старији од мене. Вежбали смо два месеца, тренутно играмо сјајну представу“.
© Фото : Спутњику уступио Ненад ТрајковићКристина у својој првој улози, играла је мачка
Кристина у својој првој улози, играла је мачка - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2024
Кристина у својој првој улози, играла је мачка

Аматерско – право позориште

Кристина објашњава да се њено позориште само зове аматерско, то је право позориште. Има све као право, па и велику премијеру која окупи све који воле уметност.
„Представе спремамо са професионалним глумцима који раде и као режисери. Имала сам већ две представе, једна је била мјузикл, „Пепељуга у земљи чуда“. Радила сам и „Лепотицу и звер“. У првој сам играла мачка, а у другој сам принцеза. И певала сам песму која је ишла у позадини, са балетском групом“.
Додаје да јој је глума тренутно хоби, али да има жељу да постане глумица када порасте.
„То ме чини веома срећном. Осећам се испуњеном када сам са својим другарима на представама, али и на пробама“.

Главна глумица у анимираном филма

Глума је једна од омиљених активности деце и младих и у Београду, много је глумачких школа. Сви се окупе на аудицијама за филм, а посебно је велика конкуренција за синхронизацију анимираних. Кристина их је све оставила за собом на аудицији, на којој се нашла случајно.
© Фото : Спутњику уступио Ненад ТрајковићГлавна глумица даје изјаву за медије после премијере представе
Главна глумица даје изјаву за медије после премијере представе - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2024
Главна глумица даје изјаву за медије после премијере представе
„Ишли смо на путовање, у Суботици смо изводили представу за млађу децу, а у Београду смо снимали филм „Бонтон у биоскопу“. У МТС дворани била је аудиција за давање гласа за филм „Ружица и камена тролица“. Тамо су били сви моји другови, мене и још једног друга су одабрали. Он је био трол, а ја сам добила главну улогу, била сам Ружица“.
Главна глумица додаје да је једнако поносна и на кратки филм „Бонтон у биоскопу“. Управник њеног позоришта је дошао на идеју да га сниме.
„То је сјајно упутство за децу и младе како треба да се понашају у биоскопу, али и у позоришту, јер су многи заборавили како треба, посебно од када постоје мобилни телефони“, каже и додаје да је други наратор у том филму Тијана Митић, њена колегиница са Косова и Метохије.
Кристина још каже да обожава Дан своје школе “Миладин Митић“ и Дан Светог Саве. То су дани за игроказе, рецитације и песму.

Свира и клавир

Глума је тренутно њена највећа инспирација, иако и свира, клавир, иде и у трећи разред Музичке школе Стеван Мокрањац.
Наша саговорница са посебним нестрпљењем очекује летњи распуст. Вероватно ће јој се поново указати прилика да игра у филму, односно да му посуди свој глас,
„Продукција из Београда позвала ме је да сарађујемо и током лета, ако имам времена да дођем, пошто нису очекивали да ћу тако брзо да завршим. Ја сам главна улога, а завршила сам све то за четири дана, сваки дан сам имала четири сата да дајем глас. Стварно је било велико искуство и они су сви задовољни“.
Аматерско позориште „Јанићије Поповић“ које је од Кристине направило озбиљну глумицу основано је 1968. године. Данас активно ради само секција за најмлађе која је за децу са Косова и Метохије прави благослов, како за глумце, тако и за публику. Позориште је данас део мисије Дома културе Грачаница.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала