- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Сијарто: Мађарска није донела одлуку о учешћу на конференцији о Украјини

© Sputnik / Виктор ТолочкоМинистар спољних послова Мађарске Петер Сијарто
Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2024
Пратите нас
Мађарска још није донела одлуку да ли ће учествовати на конференцији о Украјини у Швајцарској, изјавио је шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто.
„Још нисмо донели одлуку. И рећи ћу вам зашто. С једне стране, ми заиста поштујемо Швајцарску. Поштујемо напоре Швајцарске да се постигне мир. Заиста поштујемо њихов став. Али у исто време, питање је да ли мировна конференција има смисла ако не учествује страна у рату“, рекао је Сијарто у интервјуу за белоруску телевизију ОНТ.
Ако не буду заступљене обе стране, „мислим да је то легитимно питање, да ли цела конференција има смисла са становишта крајњег циља, а то је тежња за миром“, нагласио је министар.
„Стога сматрамо да мировна конференција има прави смисао и пружа најбољу наду за мир ако су за столом обе стране“, оценио је Сијарто.
Мађарски министар сматра и да европски политичари не признају неуспех стратегије о Украјини како би избегли одговорност.
„Они (европски политичари) би желели да избегну одговорност, јер неуспех бриселске политике у вези са ратом у Украјини није филозофска изјава, већ чињеница“, рекао је мађарски министар.
Он је нагласио да је „то чињеница, јер овај неуспех има опипљив утицај на животе обичних људи“.
„А ако европски политичари признају да су следили погрешну стратегију, људи ће постављати питања. Добро, који политичари су промовисали ова решења? Који су били њихови мотиви? Које су последице и какву одговорност треба да сносе? То је право питање. Управо зато ови европски политичари желе да избегну одговорност. Због тога нису спремни да признају да је тренутна стратегија претрпела неуспех“, оценио је Сијарто.
Он је такође скептичан да би Брисел могао да изабере нови вектор у спољној политици.
„Не видим начин да Брисел промени свој политички приступ осим ако се не догоди нешто што би извршило спољни притисак на доносиоце одлука у Бриселу. На пример, избори за Европски парламент. Дакле, ако дође до помака ка десном крилу, ако дође до помака ка проборбеној политици, ако патриотске или суверене странке успеју да добију нове снаге, нову власт, више места у Европском парламенту, то ће значити да ће политика Брисела према рату мора променити“, закључио је Сијарто.

Мировна конференција у Швајцарској

Швајцарска ће 15-16. јуна бити домаћин мировне конференције о Украјини, која ће бити одржана у близини града Луцерна. Русија неће бити присутна на догађају. Портпарол амбасаде Русије у Берну Владимир Хохлов раније је рекао за Спутњик да Швајцарска није послала Русији позив за учешће на самиту о Украјини, али да Москва у сваком случају неће учествовати.
Како је саопштило Министарство спољних послова Швајцарске, на мировну конференцију ће бити позвано око 120 земаља на нивоу лидера држава и влада.
Москва је раније више пута истицала да је спремна за преговоре, али да је Кијев увео забрану на њих на законодавном нивоу. Запад стално позива Русију на преговоре за које Москва показује спремност, али истовремено Запад игнорише стална одбијања Кијева да се укључи у дијалог.
Атмосфера у Пекингу пред конгрес Комунистичке партије Кине - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2024
РУСИЈА
Кина неће учествовати на „мировној“ конференцији у Швајцарској

О евроазијској сарадњи

Сијарто је додао и да је Мађарска заинтересована за развој јаке евроазијске сарадње и радиће на томе.
„Заиста верујемо да је сарадња на линији Исток-Запад нешто на чему треба да се ради. Снажна евроазијска сарадња је глобални интерес и увек ћемо радити на томе“, истакао је мађарски дипломата.
Он је приметио да су снажна евроазијска сарадња и односи поштовања на линијама Исток-Запад, Запад-Исток апсолутно у складу са националним интересима Мађарске.
„Категорички смо против поделе света на блокове. То би било страшно, било би јако лоше за Мађарску. Стога ћемо се увек противити подели света. Желимо да свет буде повезан. Сматрамо да предстојеће године треба да буду године повезивања, где сарадња Истока и Запада може да се одвија на основу поштовања“, закључио је министар.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала