- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Невероватан пораз – Србија без финала!

© Sputnik / Лола ЂорђевићФудбалска лопта
Фудбалска лопта - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2024
Пратите нас
Фудбалска репрезентација Србије за играче млађе од 17 година на невероватан начин је испустила прилику да се пласира у финале Европског првенства.
Србија је до 89. минута водила са 2:1, али је потом дозволила Португалији да преокрене резултат и да са 3:2 прође у финале.
Прилично турбулентно је почела прва полуфинална утакмица на Европском првенству за кадете, са шансама на обе стране. Већ у првом минуту могли су Орлићи до вођства, Цветковић је изненада био у шанси, али је отишао сувише искоса са десне стране, на крају успео да шутира, али је голман Португала интервенисао.
Само два минута касније одлична акција Србије завршена је ударцем Ранковића, али је голман Португала избио лопту крајњим напором у корнер. После убацивања из угла севнула је контра Португалаца, али је у том нападу ривала Ранковић два пута изблокирао опасне ударце репрезентације са Иберијског полуострва.
Потом, две шансе у два минута за Орлиће преко Максимовића, најпре у деветом минуту, али је после фантастичног додавања Ранковића репрезентативац Србије слабо шутирао са 15 метара, право у голмана. У десетом минуту шут је био бољи и снажнији, са сличне удаљености, али је овога пута чувар мреже Португала био сигуран.
Опасни су били Португалци кад им се остави простора, па су у првом полувремену најближи голу били у 12. минуту после шута Коенде, са 22-23 метра сјајним ударцем погодио је пречку.
Седам минута касније поново је Португал имао шансу после корнера Србије, Варела је остао сам, умакао је одбрани Орлића и са 19 метара очајно је шутирао, поред гола Јовановића.
Кад већ те две шансе Португалци нису искористили, у 22. минуту уследила је казна. Цветковић је покренуо акцију, разменио је дупли пас са Макевићем, и потом неодбрањиво шутирао са 15 метара – 1:0.
Само пет минута касније лопта се срећно одбила до Макисмовића, који је шутирао са десет метара, замало поред гола Португала. У 28. минуту Португал је могао до изједначења, али је Милосављевић после шута Габријела Силве избио лопту готово са гол-линије.
У 37. минуту Орлићи су дуплирали предност, маестрални Цветковић је „навукао“ на себе двојицу играча, погидао глави и на левој страни одлично упослио Ранковића, који је шутирао, голман је одбио лопту, а она је погодила Фелисисима и одсела у његовом голу – 2:0.
У финишу првог полувремена мало је недостајало да екипа Јована Дамјановића (због суспензије меч гледао са трибина), постигне и трећи гол, али је ударац Василића зауставила статива.
На старту другог полувремена потпуно другачија слика, Португалци су били апсолутно надмоћни, Орлићи немоћни. Претходно, у 56. минуту двострука измена у Србији, на терен су ушли Дамјановић и Рогановић, игру су напустили Макевић и Симић.
Само три минута касније Португалци су се вратили у игру, после прекида сам на три метра од гола остао је Силва, који је лако савладао Јовановића – 2:1. После тог гола уследио је још већи пад у игри Србије.
Имао је Португал две колосалне прилике за изједначење, најпре је Патрао остао усамљен после грубе грешке Орлића, имао је идеалну ситуацију, али је покушао да заобиђе Јовановића, који му себацио у ноге, отклонио је опасност, а потом је Милосављевић избио лопту.
Недуго потом, Мора је направио дар-мар поред очигледно прилично уморне одбране српске репрезентације, шутирао је са 16 метара, а Јовановић је погледном испратио лопту која је срећом завршила замало поред његовог гола.
Могла је у 78. минуту све те промашаје Србија да казни, Дамјановић је додао лопту до Василића, који се нешто дуже намештао, на крају ипак шутирао, а готово на гол-линији изблокирао га је Силва, који је спасао свој тим.
Ипак, за велики пад у игри Србија је кажњена у 89. минуту, после центаршута са десне стране Мора је остао усамљен и са пет метара лако је савладао Јовановића за изједначење – 2:2.
Могао је фантастични Мора већ у првом минуту надокнаде да комплетира преокрет, шутирао је са седам метара, али замало поред стативе гола Јовановића. Пробао је атрактивно и Мота, из прве је захватио лопту, али је у 90+4. минуту шутирао преко гола Србије.
Ипак, само минут касније поклекла је одбрана Србије, после још једне лепе акције Португалаца са десне стране усамљен је остао Тровиско, који је главом са пет метара закуцао лопту у мрежу Јовановића – 2:3.
Новак Ђоковић и Андреј Рубљов - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2024
СПОРТ
Ђоковић поставио Рубљову „важно питање“ /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала