- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Британска студија: Лек који уништава туморе могао би да замени операцију рака црева

© Sputnik / Кирилл Брага / Уђи у базу фотографијаЛаборант у клиничко-дијагностичкој лабораторији поликлинике током анализе крви
Лаборант у клиничко-дијагностичкој лабораторији поликлинике током анализе крви - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2024
Пратите нас
Лек који уништава туморе - пембролизумаб - могао би да замени операцију рака црева, показују резултати истраживања британских научника који су представљени на годишњем састанку Америчког удружења за клиничку онкологију (АСЦО) у Чикагу.
Тај лек за имунотерапију који уништава туморе значајно повећава шансе за излечење од рака црева и може чак да замени операцију, рекли су британски лекари.
Пембролизумаб блокира специфичан протеин на површини имуних ћелија које затим уништавају ћелије рака, пренео је Гардијан.
Давање пембролизумаба пацијентима пре операције уместо хемотерапије довело је до огромног повећања броја пацијената који су излечени од рака, показало је клиничко испитивање.
Научници су рекли да примена имунотерапије пре операције доводи до бољих резултата у лечењу канцера и да има мање нежељених ефеката од хемотерапије.
Резултати истраживања су показали да 59 одсто пацијената није имало канцер након лечења пембролизумабом.
Научници су рекли да би пембролизумаб могао да уђе у клиничку примену за пар година након додатних испитивања.
Истраживање су спровели Универзитетски колеџ у Лондону, болница Универзитетског колеџа у Лондону, Универзитетска болница Сент Џејмс у Лидсу, Универзитетска болница Саутемптон и Универзитет у Глазгову.
Рак црева је други водећи узрок смрти од рака широм света.
Према подацима Светске здравствене организације (СЗО), у свету има више од 1,9 милиона нових случајева обољевања од канцера црева и више од 900.000 смртних случајева годишње.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала