- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бугарски председник оптужио НАТО да је прекршио две „црвене линије“ у Украјини

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаНАТО у Бриселу
НАТО у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2024
Пратите нас
Бугарски председник Румен Радев, уколико буде присуствовао самиту НАТО-а у Вашингтону, изнеће свој став о ситуацији у Украјини, која, према његовом мишљењу, постаје неконтролисана ескалација због кршења „црвених линија” од стране западних земаља.
Самит НАТО-а биће одржан у америчкој престоници од 9. до 11. јула. Ко ће тачно представљати Бугарску на овом састанку мора да одлучи влада земље. Бугарски председник је самит у Вашингтону назвао „егзистенцијалним“, за разлику од других састанака. Према његовим речима, привремена влада Бугарске има „историјску одговорност“ у избору делегата.
Шеф државе је додао да ће, уколико буде представљао Бугарску на форуму, изнети свој став о ситуацији у Украјини, који је више пута износио у медијима, преноси Бугарска национална телевизија (БНТ).
„До сада су постојале две „црвене линије“ које су обуздавале неконтролисану ескалацију (конфликта у Украјини).... Прва је ограничавање географије сукоба само на територију Украјине, друга – спречавање директног сукоба између НАТО и руске војске. Уз дозволу употребе западног оружја у дубину Русије и слања саветника и инструктора на саму линију фронта, ове „црвене линије“ су већ прекршене“, рекао је Радев новинарима, а преноси телевизија.
Према неформалном договору владе и кабинета председника, шеф државе је увек присуствовао таквим догађајима од 2012. године. Међутим, пре годину дана влада је послала премијера Николаја Денкова на самит у Виљнус. Бугарски медији ову одлуку повезују са чињеницом да се председник Радев противио војној помоћи Кијеву.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала