- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Дефицит конобара у Немачкој: Радници незадовољни сатницама и условима

CC0 / Unsplash/Louis Hansel / конобар
конобар - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2024
Пратите нас
Немачки угоститељи и хотелијери очекују рекордну посету током Европског првенства у фудбалу, али истовремено страхују због мањка особља, јављају немачки медији.
Угоститељи широм Немачке уочи ЕП у својој земљи тешко налазе ново особље, које је делимично напустило браншу током пандемије коронавируса. Како се наводи, сналазе се и ангажују раднике на одређено време преко приватних агенција за посредовање. Иако их особље ‘позајмљено’ током првенства кошта осетно више, немају други излаз, преноси портал Тагешау.
Синдикат радника у хотелској и угоститељској бранши НГГ сматра да су радници угоститељству и хотелијерству окренули леђа и да се великим делом нису вратили након пандемије због традиционално ниских сатница.
„То је, како је показало испитивање међу нашим члановима, главни разлог због којег особље окреће леђа угоститељству“, саопштио је НГГ.
Угоститељи својим запосленима по правилу плаћају око 13 евра по сату за конобаре. Удружења угоститеља разлог у кадровским проблемима првенствено виде у „академизацији“ друштва и демографским променама.
Критичари социјалне политике актуелне владе указују на то да је и милионе избеглица које су од 2015. стигле у Немачку тешко придобити за ове послове јер су социјалне повластице више од зараде у угоститељству.

Удвостручене резервације преко платформе Аирбнб

И док хотели до сада не бележе експлозију резервација у данима када се у градовима где се налазе играју утакмице, платформа Аирбнб бележи двоструко већи број резервација у поређењу с истим периодом прошле године, и то упркос чињеници да су власници смештаја драстично повећали цене.
Тако за најједноставнији апартман у просеку треба издвојити око 180 евра за ноћ, док собе у просеку коштају око 90 евра. Највише страних гостију долази из Велике Британије.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала