Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ђурић са шефом Канцеларије СЕ о покушају Приштине да приступи Савету Европе

© Tanjug / MSPМинистар спољних послова Марко Ђурић са шефом Канцеларије Савета Европе у Београду Јаношем Бабићем
Министар спољних послова Марко Ђурић са шефом Канцеларије Савета Европе у Београду Јаношем Бабићем - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2024
Пратите нас
Министар спољних послова Марко Ђурић поновио је данас у разговору са шефом Канцеларије Савета Европе у Београду Јаношем Бабићем да је за Србију горуће политичко питање покушај приштинског режима да приступи Савету Европе, као и да се Београд оштро противи и самом разматрању захтева мимо свих принципа међународног јавног права.
"Алармантна је ситуација на Косову и Метохији, где се српски народ, живећи у страху, из дана у дан и из месеца у месец суочава са борбом за голи опстанак, са борбом против истребљења, и то у неподношљивим условима у којима је угрожена не само њихова безбедност, већ и основна људска и грађанска права", указао је Ђурић, наводи се у саопштењу Министарства.
Апелујући на нужност заштите права и слобода Срба на Косову и Метохији, шеф српске дипломатије је додао да о забрињавајућем стању у нашој јужној покрајини додатно сведочи чињеница да је, само у последњих годину дана, више од 14 одсто преосталих Срба напустило територију.
Евентуални пријем Приштине, како је подвукао министар, представљао би кршење не само Резолуције 1244 СБ УН, Статута СЕ, већ и Повеље УН, и као такав, постао би опасан преседан са врло извесним негативним последицама на глобалном плану.
Ђурић је рекао и да је дводеценијска сарадња Србије са СЕ добра, и нагласио значај подршке те организације у спровођењу реформи на пољу владавине права, људских права и демократије.
Уз честитке за 75. годишњицу оснивања те организације, која се обележава ове године, министар Ђурић је навео да су принципи на којима је Савет Европе саздан значајни и за Србију и за цео регион, као и да ће наша земља наставити да буде конструктиван партнер у остварењу заједничких циљева.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала