- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Две године пијана, a алкохол окусила није: Прича о жени којој лекари нису веровали

© Фото : Pexels/Photo by cottonbro studio Жена
Жена - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2024
Пратите нас
Дах педесетогодишње жене из Торонта често је мирисао на алкохол. Она је имала симптоме пијанства – вртело јој се у глави, била је дезоријентисана и осећала се слабо. Једног дана се чак онесвестила док је спремала ручак за децу и ударила главом о кухињски пулт.
И можда ту ништа не би било неуобичајено да она није попила ни кап алкохола. Две године је посећивала лекаре, али јој нико није веровао када је описала симптоме – једноставно, били су убеђени да је превише пила.
Све време је ишла код породичног лекара, била је у хитној седам пута за две године, рекла је Рахел Зевуде, специјалиста за инфективне болести Универзитета у Торонту, пренео је „Си-Ен-Ен“.

Шта је синдром аутоферментације

Синдром аутоферментације (АБС) је стање у којем гљивице у цревима ферментацијом производе алкохол. Већина забележених случајева је последица прекомерног раста две врсте гљивица: Saccharomyces и Candida. Научници кажу да је свест о овом синдрому - који има друштвене, правне и медицинске последице - кључна за правилну дијагнозу и лечење.
Пацијенткиња из Торонта морала је да изостане са посла две недеље након сваког „напада“ и за то време јела је врло мало. Њени симптоми би се побољшали након једне до две недеље, али би се враћали сваких месец или два. Током посета Хитној помоћи, прегледала су је и три болничка психијатра, који су констатовали да не испуњава критеријуме за дијагнозу поремећаја зависности од алкохола.
„Рекла је лекарима да не пије алкохол због своје вероисповести, што је потврдио и њен супруг. Доктор је посумњао на синдром аутоферментације тек после седме посете Хитној помоћи“, рекла је др Зевуде, који је касније преузела бригу над овом пацијенткињом и извештај о њеном случају објавила у часопису „Canadian Medical Association Journal“.

Пивски квасац у стомаку

Први познати случај АБС-а забележен је 1946. године у Африци, када је петогодишњем дечаку из непознатих разлога перфориран стомак, односно у трбушну дупљу су продрли храна и пробавни сокови. Дечак је преминуо, а обдукцијом је утврђено да му је стомак био испуњен пенушавом течношћу с мирисом алкохола.
Медицински извештај из јула 2013. документовао је случај 61-годишњег мушкарца који је годинама имао честе необјашњиве нападе пијанства пре него што му је дијагностикован висок ниво „Saccharomices cerevisiae“, квасца који се користи за прављење пива.
„Овај синдром није тако редак као што мислимо, само се ретко дијагностикује“, каже Барбара Кордел, председница „Auto-Brewery Syndrome Information and Research“.
Лечење почиње терапијом фунгицидима који се преписују након што биопсија или колоноскопија покажу о којем се патогену ради. Пацијенти такође морају да се придржавају строге дијете са мало угљених хидрата.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала