- Sputnik Србија, 1920
МУЛТИМЕДИЈА
Када слика говори више од хиљаду речи! Кроз Спутњикове фото-галерије, инфографике и други мултимедијални садржај сагледајте свет из другачије перспективе.

Јапан шаље у свемир први сателит од дрвета /видео/

© Фото : Снимак са екрана/ Икс/ MatthewЈапански истраживачи конструисали су први дрвени сателит на свету
Јапански истраживачи конструисали су први дрвени сателит на свету - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2024
Пратите нас
Јапански истраживачи конструисали су први дрвени сателит на свету, и тврде да ће њихова мала коцкаста летелица бити лансирана на ракети „Спејс икса“ у септембру.
Свака страна експерименталног сателита коју су развили научници са Универзитета Кјото и компанија за сечу шума „Sumitomo Forestry“ има само 10 центиметара.
Креатори очекују да ће дрвени материјал потпуно изгорети када уређај поново уђе у атмосферу – потенцијално пружајући начин да се избегне стварање металних честица када се сателит врати на Земљу.
Те металне честице могле би да имају негативан утицај на животну средину и телекомуникације, рекли су програмери када су најављивали завршетак изградње сателита.
„Сателити који нису направљени од метала требало би да постану пракса и у ствари нешто што је мејнстрим“, рекао је Такао Дои, астронаут и професор на Универзитету У Кјоту.
Програмери планирају да сателит, направљен од дрвета магнолије, назван „LignoSat“, предају свемирској агенцији ЈАXА следеће недеље.
Биће послат у свемир ракетом „Спејс икса“ из центра „Кенеди“ у септембру, ка Међународној свемирској станици (МСС).
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала