- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Клаудија Шејнбаум победила на председничким изборима у Мексику

© Tanjug / АР/Fernando LlanoКлаудија Шејнбаум
Клаудија Шејнбаум - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2024
Пратите нас
Клаудија Шејнбаум, кандидат владајуће странке Морена, победила је на изборима за председника Мексика, саопштио је мексички Национални изборни институт (ИНЕ) на основу репрезентативног узорка гласова.
Тако ће Мексико добити прву жену председника.
„Према прелиминарним резултатима које је објавио Национални изборни институт, вођство у трци за председника републике премашује 30 одсто... Желим да се захвалим милионима Мексиканаца који су одлучили да гласају за нас на овим историјским изборима. Желим да се захвалим Шочитл Галвез, кандидату 'Снаге и срца за Мексико', на њеном позиву и признањем наше победе“, казала је Шејнбаум.
Шејнбаум је као бивша градоначелница Мексико Ситија најавила да ће наставити политику бившег председника Андреса Мануела Лопеза Обрадора, преноси АП.
Главни ривал Шејнбаум била је бивша сенаторка из Странке националне акције Чочитле Галвез.
Истовремено, председник мексичке владајуће странке Морена Марио Делгадо изјавио је да је та странка на јучерашњим парламентарним изборима освојила апсолутну већину посланичких места у парламенту.
Морена, међутим, неће моћи самостално да изгласа уставне измене које је најављивала, пошто је за то потребна двотрећинска већина, преноси Ројтерс.
Главна питања у предизборној кампањи била су насиље картела и економија, која је за време Обрадора одржавала раст БДП-а од 1 одсто на годишњем нивоу.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала