- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров започео афричку турнеју: Прва станица – Гвинеја /видео/

© Sputnik / Асатур Есаянц / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров  - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2024
Пратите нас
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров допутовао је у престоницу Гвинеје – Конакри, одакле почиње његова турнеја по Африци.
Ово је шеста посета Лаврова афричком континенту у последње две године.
У јулу 2022. године министар је посетио Египат, Етиопију, Уганду и Конго. У јануару 2023. године боравио је у Јужноафричкој Републици, Есватинију, Анголи и Еритреји, а у фебруару исте године посетио је Мали, Мауританију и Судан. Крајем маја и почетком јуна боравио је у Кенији, Бурундију, Мозамбику и Јужноафричкој Републици. Последња посета министра Африци реализована је у августу 2023. године када је присуствовао самиту БРИКС-а у Јужноафричкој Републици.
Током посете Гвинеји планирано је да се Лавров састане са политичким руководством републике.
Једна од основних сфера сарадње две земље је ископавање рудних богатстава, о чему говоре показатељи трговинског промета између Русије и Гвинеје. Билатерални трговински промет у 2021. износио је 157 милиона америчких долара.
У Гвинеји, поред предузећа руске компаније „Русал“, послује и компанија „Нордголд“ која се бави експлоатацијом злата, и „Геопроспект“, која се бави геолошким истраживањима.
Друга област сарадње је прехрамбени сектор: основу руског извоза у Гвинеју 2021. године чинили су прехрамбени производи и пољопривредне сировине (43,1%), машине, опрема, возила (30,1%) и хемијски производи (12,8%), метали и производи од њих (9,8%).
Москва тренутно припрема прехрамбену помоћ Конакрију у вредности од два милиона долара. Такође, између Русије и Гвинеје постоји међувладин споразум о војној сарадњи, потписан 2018. године.
Самит „Русија-Африка“  - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2024
РУСИЈА
Путин: Афричке земље играју све значајнију улогу у решавању међународних питања
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала