Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Шта су Србији донели избори који су много више од локалних

© Sputnik / Лола ЂорђевићИзбори 2024.
Избори 2024. - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2024
Пратите нас
Неконзистентност око изласка на изборе или бојкота унела је збуњеност у опозиционе редове, а њихови гласови припали су онима који су уместо дефетизма предузели конкретну акцију. Дешавања на међународној сцени ишла су на руку СНС-у који сада нема изговора да сва своја предизборна обећања не оствари до предвиђене 2027. године.
Овако резултате поновљених избора у Србији коментарише социолог и аналитичар Владимир Вулетић, који смањену излазност тумачи помешаним сигналима који су стизали од опозиције. Он каже да нема сумње да је подела у опозицији око тога да ли изаћи на изборе или не демотивисала одређен број људи који се противе власти, што је, каже он, за последицу имало смањену подршку онима који су позивали на бојкот.

Ови избори су били мало значајнији него неки локални избори који би се дешавали под неким другим околностима, али у сваком случају ово није драматично мања излазност која доводи у питање легитимитет избора. То је у сваком случају био очекиван резултат. Сетимо се да су и оне пројекције и сондаже јавног мњења од пре неких месец и по дана говорили о томе да СНС, односно та групација око СНС има предност од чак 10 одсто у односу на опозиционе странке. Пар дана након тога је групација око Ђиласа и најавила бојкот избора, рекао је Вулетић за Спутњик.

© Sputnik / Лола ЂорђевићИзбори 2024.
Избори 2024. - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2024
Избори 2024.

Шта уједињује грађане?

Вулетић каже да резултати поновљених избора нису изненађујући и да треба имати у виду и то да је СНС све своје снаге упрегао да дође у позицију да не зависи ни од кога када је реч о формирању власти у Београду.
Он скреће пажњу на то да су одређену улогу у оваквим резултатима имала и дешавања на међународној сцени, подсећајући да је кључно питање којим су се грађани Србије бавили у протеклих месец дана било везано за резолуцију у Сребреници и пријем Косова у Савет Европе.
Сетимо се да су неки опозициони политичари указивали да су то два питања којима ће Вучић пасти на овим изборима. Показало се да су управо та питања додатно хомогенизовала грађане Србије и да су они, донекле, допринели да Вучић победи. Кажем стално Вучић иако је заиста реч о једној широкој коалицији због тога што су ипак његово место и његова улога у овој победи централни.
© Sputnik / Лола ЂорђевићИзбори 2024.
Избори 2024. - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2024
Избори 2024.

Чему служи бојкот?

Коментаришући успех листе Сава Манојловића „Крени-промени“, првенствено у Београду, будући да је у Новом Саду био трећепласирани, Вулетић каже да је он био носилац поруке о борби, а да тај приступ гласачима обично пријемчивији од бојкотовања.
Када говоримо о Београду, Манојловић је био носилац те поруке „Идемо да покушамо, боримо се“ и та врста активизма и оптимизма увек има већу подршку него дефетизам и позив на бојкот, који заправо и није имао никаква суштински реална упоришта. Позивате на бојкот упркос томе што они који организују изборе заправо чине све да се изгуби било какав разлог за бојкот. Наравно да су људи то препознали и део бирача је, поготово они који подржавају опозицију, био збуњен, демотивисан, деморалисан, а они који нису, гласали су за Саву Манојловића.

Шта даље?

Као правац за Будућност, Вулетић види обавезу СНС-а да испуни своја предизборна обећања, односно оно што је представљено као план Александра Вучића и његове коалиције. Нема никаквог оправдања, закључио је он, да се обећано не испуни.
Уколико та обећања, а она нису мала, буду остварена у овом релативно кратком периоду до 2027. године, тада би се могло очекивати да СНС поново победи. Уколико се то не оствари, то ће бити озбиљан ударац за СНС, јер сада нема оправдања да имају некакву потешкоћу на унутрашњем плану, закључио је Вулетић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала