- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Стручњаци УН позивају све државе да признају Палестину

© Sputnik / Лола ЂорђевићПалестинске заставе на скупу подршке Палестини
Палестинске заставе на скупу подршке Палестини - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2024
Пратите нас
Група стручњака Уједињених нација данас је позвала све државе да признају палестинску државу како би се постигао мир на Блиском истоку.
Позив стиже након седмице у којој су Шпанија, Ирска и Норвешка званично признале палестинску државу, изазвавши тиме бес Израела који постаје међународно све изолованији због рата у Гази, пише „Ројтерс“.
Стручњаци, међу њима и посебан известилац УН за људска права на палестинским територијима, рекли су како је признање палестинске државности важно за права палестинског народа и њихове напоре према слободи и независности.
„То је предуслова за трајан мир у Палестини и на целом Блиском истоку, а почиње с тренутном објавом прекида ватре у Гази и заустављањем даљих војних упада у Рафу“, нагласили су они.
„Решење с две државе остаје једини међународно усклађен пут према миру и безбедности и за Палестину и за Израел и једини је излаз из генерацијских циклуса насиља и гнева“.
Шпанија, Ирска и Норвешка својим признањем желе да убрзају постизање мира у Гази. Ове три државе изразиле су наду да ће то убрзати и признање других западних држава. Дански парламент касније је одбио да то учини, а Словенија ће то разматрати у уторак.
Израел се противи признању Палестине, тврдећи да то јача Хамас.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала