- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Западни медији: Лоше прогнозе за Урсулу фон дер Лајен

© Sputnik / Лола ЂорђевићУрсула фон дер Лајен
Урсула фон дер Лајен - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2024
Пратите нас
Актуелна председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, да би освојила још једну позицију у вођењу ЕУ треба да превазиђе две велике политичке препреке, пише бриселски Политико.
Прво, она треба да добије подршку квалификоване већине од 27 лидера ЕУ за столом Европског савета током постизборног састанка крајем јуна, а друго, она мора да обезбеди најмање 361 глас од 720 посланика Европског парламента да би потврдила избор лидера током накнадног, тајног гласања у парламенту.
Анкете показују да ће Европска народна партија десног центра (ЕПП) фон дер Лајен бити највећа појединачна група у парламенту након избора, са 170 места, а да би обезбедила већину, мораће да чини уступке другим великим центристичким групама - социјалистима и либералима, у постизборној трговини.
Бриселски портал оцењује да ће договори зависити од тога које ће земље добити водеће послове у Бриселу, пре свега трговинске и економске положаје у комисији, као и које ће политичке партије добити водеће улоге у парламентарним одборима.
„Чак и тада морамо да извадимо наше калкулаторе и проучимо како се бројеви слажу. Можете се кладити да ће фон дер Лајен учинити управо то“, закључује Политико.
Портал наводи и да ако успе да обезбеди подршку ЕПП-а, либералне групе, социјалиста и демократа, то би износило око 390 места, чиме би обезбедила прелазак прага од 361, али да то није тако једноставно.
Стручњаци и политички инсајдери упозоравају да чак и ако им партијски лидери наложе да подрже фон дер Лајен, вероватно ће се нешто више од 10 одсто посланика у свакој од ових група или противити или уздржати на дан гласања, чиме би подршка могла да јој се смањи на 351, што је 10 мање од критичног броја.
Политико наводи, позивајући се на неименоване изворе, да ће та стопа сигурно бити већа од 10 одсто, чак и унутар ЕПП, наводећи као пример то што је на претходним гласањима та „стопа побуне“ износила између 13 и 28 одсто.
Томе у прилог говори и то што је на конгресу ЕПП, одржаном у марту у Румунији, 18 одсто од 499 делегата рекло „не“ фон дер Лајен, закључује Политико.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала