- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Хамас не пристаје на споразум који не предвиђа трајно примирје и повлачење Израела

© Tanjug / АП/ Moti MilrodГаза
Газа - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2024
Пратите нас
Хамас не може да се сагласи ни са једним споразумом док Израел не да јасно обећање о трајном примирју и потпуном повлачењу из Појаса Газе, изјавио је данас високи званичник палестинске групе Осама Хамдан.
"Не можемо да пристанемо на споразум који не обезбеђује и не гарантује трајни прекид ватре, потпуно повлачење из Појаса Газе и довршавање заиста озбиљног споразума о размени заробљеника", рекао је Хамдан на конференцији за новинаре.
Он је навео да Израел жели само једну фазу споразума о прекиду ватре у којој узима све таоце, а затим наставља агресију на наш народ.
Катар, који заједно са Сједињеним Америчким Државама и Египтом посредује у преговорима између Хамаса и Израела, такође је позвао Израел да пружи јасан став који подржава цела израелска влада како би се постигао споразум, преноси Ројтерс.
Предлог у три фазе америчког председника Џозефа Бајдена, представљен у петак, предвиђа примирје од шест недеља у првој фази и повлачење израелских снага из свих насељених подручја Газе, ослобађање неких талаца - укључујући старије особе и жене, у замену за ослобађање више стотина палестинских затвореника.
У другој фази би, према речима Бајдена, дошло до размене за све преостале живе таоце, укључујући мушке војнике, а потом би се израелске снаге повукле из Газе и тиме би почело трајно примирје.
Хамас је претходно саопштио да позитивно гледа на садржај Бајденовог предлога.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала