- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Изложба о Шабану Бајрамовићу у Њу Орлеанс џез музеју

© Нишвил промоШабан Бајрамовић
Шабан Бајрамовић - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2024
Пратите нас
Изложба посвећена животу и делу Шабана Бајрамовића биће отворена 13. јуна у најпознатијем светском џез музеју у Њу Орлеансу, у присуству високих америчких званица и представника српске дијаспоре, најавили су организатори.
Шабан Бајрамовић ће се наћи у друштву својих идола попут Лујa Армстронга, Рејa Чарлса и Џејмсa Брауна, као неоспорни краљ балканског соула и блуза и светски краљ ромске музике, наведено је у саопштењу.
Поред личних предмета Бајрамовића, биће изложене и његове плоче, касете, компакт дискови, плакати, књиге и часописи о њему, као и његова оригинална статуета коју Нишвил џез фестивал традиционално додељује извођачима за најбољу фузију џеза с другим правцима.
Део изложбе представљаће и фотографије неких од лауреата и добитника статуете попут Соломона Барка, Блуз Брадерса, Ал Ди Меоле и Кенди Далфер.
Посетиоци ће моћи да виде и кратак филм о Шабану Бајрамовићу, а преко QР кодова и да преслушају његове песме.
На отварању ће наступити и бенд Петера Стана, ромског уметника који деценијама живи у Њујорку и који је имао четири заједничка наступа са Шабаном током његове чувене турнеје по Америци.
Изложба је резултат петогодишњих договора директора Нишвила и директора Њу Орлеанс џез музеја Грега Ламбосија који је прошле године коначно посетио Нишвил фестивал и џез музеј и упознао се са животом и делом Шабана Бајрамовића.
Немерљив допринос овој изложби дала је и представница Нишвила у Америци Јелена Ивањац конкретним договорима о самој поставци и визуелном индентитету изложбе, додаје се у саопштењу.
Изложба ће бити отворена наредних шест месеци.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала