Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Лидер Руске странке за Спутњик објашњава како бирају савезнике: Нигде и никад са русофобима!

© Sputnik / Лола ЂорђевићРуска и српска застава
Руска и српска застава - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2024
Пратите нас
Основни циљ Руске странке јесте заштита руске мањине, али истовремено радимо и у интересу већине у Србији. Залажемо и за то да се Србија учлани у Евроазијску унију, ОДКБ, БРИКС и ШОС, каже за Спутњик председник Руске странке Слободан Николић.
Та странка дошла је у фокус јавности јер њихов један одборник може да преломи власт у Нишу у корист коалиције окупљене око СНС.
Изборним резултатима Руска странка је више него задовољна, наглашава Николић. Освојили су дванаест одборника на локалним изборима – у Скупштини Београда освојили су једно одборничко место, а исто толико добили су и у скупштинама Новог Београда, Земуна и у Лазаревцу.
По једног одборника Руска странка имаће и у Ваљеву, Чачку, Врбасу и Руми, као и у скупштини града Ниша и нишкој општини Медијана. У Опову је Руска странка освојила два одборничка места.

Не можемо у коалицију са русофобима

Та странка је учествовала на изборима за Руски национални савет и Николић је, како наводи, члан тог савета. Такође је и породично везан за Русију, тако да питања „колико има Руса у Руској странци“, сматра бесмисленим.
Међутим, у том маниру постављана су питања на рачун Тихомира Перића, одборника Руске странке у Нишу, који је постао језичак на ваги и одлучио да уђе у коалицију са Српском напредном странком – како Перић као Србин може да буде члан Руске странке. У Руској странци могу бити сви, као и у другим странкама, каже Перић.
„Хоћу да кажем по питању Ниша – ми смо тамо имали одборнике и 2016. и 2020. године. И сада се дигла читава медијска булумента пошто 2024. некоме смета један једини одборник. Јер је стицајем околности однос снага у Нишу пола-пола и човек се определио за ону страну која је прихватљивија по његовом мишљену, а и по мом“, каже Николић.
Немамо, каже нам, блиске политичке партнере – да смо хтели у коалицију са СНС, ушли бисмо у њихов савез. Међутим, СНС, као државотворна странка и сви који заступају сличне ставове су наши пријатељи, додаје наш саговорник.
Он се осврнуо и на кандидата за градоначелника Ниша из опозиције др Милића, који је и годинама председник Српско-америчког клуба у том граду.
„Милић је добар кардиохирург, али лош политичар нарочито јер је рекао да у Нишу није срео ни једног Руса. Замислите!? Трећи по величини град у Србији, где се руски чује на сваком кораку, где је седиште Руског хуманитарног центра, где има много Руса који ту живе двадесет, тридесет година И он тако да каже. На тај начин увредио је Русе и ми не можемо да будемо партнери са таквим особама, посебно што је он русофоб“, закључује Николић.

Циљеви странке нису се мењали од оснивања

Према Николићевим речима, циљеви руске странке нису се мењали од оснивања, 2013. године.
„Ми смо већ тада били далековиди, да нећемо ући у ЕУ, да од евроатлантских интеграција нема ништа, да из већ познатих разлога не можемо у НАТО, и нећемо. То је и сада актуелно и сада су многе друге странке и покрети дошли на наше позиције “, објашњава он.
Заштита руске националне мањине је главни циљ странке – према попису, та мањина је све бројнија - у Србији живи 10.400 Руса. Уз то, велики број Руса у последње време долази у Србију, неки због рата, неки због бизниса, а има и пензионера који су се, због јефтинијег живота одлучили да у нашој земљи купе некретнине и овде проведу старост, додаје Николић.
Иако се стиче утисак да Руси у Србији немају проблема, то није сасвим тачно – проблеми се појављују када руски држављани треба да нострификују дипломе, такође руске држављанке које су удате за држављане Србије чекају по пет и више година да добију српско држављанство. Руска странка ће предложити да се држављанство у таквим случајевима добија по убрзаној процедури.
Такође, када руски држављани купе некретнину у Србији, добијају дозволу за привремени боравак, а тражи им се већи износ за здравствено осигурање.
Ниш - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2024
СРБИЈА
Лидер Руске странке саопштио зашто су подржали СНС у Нишу
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала