- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

На годишњицу атентата на Михаила Обреновића: Драма „Књаз“ 10. јуна у „Мадлениануму“

© Sputnik / Лола ЂорђевићДатаљ са портрета Кнез Михајло Обреновић који је 1841. насликао Јован Поповић
Датаљ са портрета Кнез Михајло Обреновић који је 1841. насликао Јован Поповић - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2024
Пратите нас
Драма „Књаз“, након успешне премијере у фебруару, биче поново изведена 10. јуна, на годишњицу атентата на кнеза Михаила Обреновића, на Малој сцени Опера-театра „Мадленианум“.
Последње дело у низу о знаменитим историјским личностима и српским владарима Миодраг Илић је и уприличио за сцену, изабравши музику, пројекције које прате сведену сценографију и костиме које је одабрала Милица Бајић Ђуров, док је за видео задужен Звонко Јелушић, саопштено је из „Мадленианума“.
© Зоран ШкрбићПремијера драме "Књаз" у "Мадлениануму"
Премијера драме Књаз у Мадлениануму - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2024
Премијера драме "Књаз" у "Мадлениануму"
Лик кнеза Михаила тумачи Небојша Миловановић, кнегињу Јулију игра Милица Јанкетић, Бранко Јеринић се појављује у улози Милоша Обреновића, док Бојан Жировић игра Анастаса Јовановића. У представи играју и Милан Цаци Михаиловић, Катарина Жутић, Јелица Сретеновић и Ксенија Репић.
Драма, како је наведено, приказује „богат унутрашњи живот великог српског просветитеља, ког су звали и Балкански Хамлет, у драматичним историјским околностима“.
Комад се завршава трагичном погибијом кнеза Михаила у атентату почињеном 10. јуна 1868. године, под околностима које до данас нису потпуно разјашњене.
Миодраг Илић, који је недавно прославио 65 година уметничког рада, у представи слика карактер младог, просвећеног, заљубљеног владара, који се у својој владавини суочава са заосталом, неписменом, у блато утонулом Србијом 19. века.
„Публика прати личну, породичну, друштвену и политичку драму, једног песника и просвећеног апсолутисте који је у Србији успоставио модеран друштвени систем и законитост и коначно ослободио земљу од турског јарма. Његово прометејско жртвовање, његова вера и занос, основни су мотиви драме. Паралелно пратимо крах његовог брачног живота са књегињом Јулијом и уплив у инцестуозну везу са младом рођаком Катарином, што комаду даје мелодрамски карактер“, наводи се у саопштењу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала