- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Пуповац за Спутњик о кандидатури за изборе у ЕП: Борићу се за права мањина и вредности антифашизма

© Tanjug / ZORAN ZESTIC Председник Срспког националног вијеће у Хрватксој Милорад Пуповац
 Председник Срспког националног вијеће у Хрватксој Милорад Пуповац - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2024
Пратите нас
Лидер Српског народног већа (Одбора за националне мањине) у Хрватској Милорад Пуповац, изјавио је за Спутњик да се кандидовао на изборима за Европски парламент на листи покрета „Фер плеј листа 9“, како би бранио људска права и права националних мањина, као и вредности антифашизма.
Пуповац се претходно кандидовао на изборима за ЕП 2014. и 2019. године, али оба пута није добио минималан број гласова.

„Ми смо тренутно део коалиције која задржава политички центар у Хрватској. Желели бисмо да на овим изборима партије политичког центра добију мандате и у ЕП како би могле да штите вредности и права човека и мањина, политичког плурализма и оног што је донело Европи мир после Другог светског рата – антифашизма и политике дијалога и компромиса, поштовање међународног права“, истакао је Пуповац.

Он је такође истакао да након избора за Сабор Хрватске 17. априла ове године, његова партија није ушла у владајућу већину, не учествује у формирању политике тренутне хрватске Владе и представља део опозиције у односу на владајући Хрватски демократски савез (ХДЗ).
Поред тога, политичар је истакао да је већину живота посветио одржању мира на територији бивше Југославије и миру у односима хрватског и српског народа.
„Могу да кажем да са дубоким жаљењем пратим оно што се дешава у Украјини и односе Кијева и Москве. Надам се да ће победити логика која ће обезбедити мир и Украјини и у односима између ње и Русије“, истакао је Пуповац.
„Фер плеј листа 9“ излази на изборе као коалиција либерално-демократских партија Хрватске, а предводи је Валтер Флего, члан Renew Europe Group у ЕП из Истре, где живи значајан број италијанске националне мањине и историјски није развијен хрватски национализам.
Избор за посланике Европског парламента у Хрватској ће се одржати 9. јуна. Државна изборна комисија регистровала је 25 партија и коалиција, које претендују на 12 мандата од 720 колико је додељено Хрватској у ЕП. Право гласа има нешто више од 3,7 милиона грађана.
Председник ХДЗ-а Андреј Пленковић - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2024
РЕГИОН
„Програм“ нове хрватске власти: Србин је добар ако га нема или ако се радује Олуји
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала