- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Турска жели да се придружи БРИКС-у, Кремљ поздравља

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаЛого самита БРИКС-а
Лого самита БРИКС-а  - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2024
Пратите нас
Русија поздравља активно интересовање низа земаља за формат БРИКС, укључујући Турску, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући изјаву турског министра спољних послова да би његова земља желела да се придружи БРИКС.
„Ми, безусловно, поздрављамо овакво интензивно интересовање наших суседа и важних партнера као што је Турска за БРИКС“, рекао је Песков новинарима.
Према његовим речима, ова тема ће бити на дневном реду самита БРИКС под председавањем Русије, за шта се земља активно спрема.

„Наравно, тешко да се може у потпуности одговорити на интересовање свих заинтересованих страна, али БРИКС жели да одржава контакте са свим заинтересованим земљама“, истакао је Пескв.

Према његовим речима, тренутно се разматрају различити формати оваквих контаката.
Претходно, министар спољних послова Турске Хакан Фидан изјавио је за „Саут чајна морнинг пост“ да би Турска желела да се придружи БРИКС и да ће то питање бити разматрано на састанку министара спољних послова организације у Нижњем Новгороду.
Према његовим речима, неке европске државе противе се придруживању његове земље Европској унији и зато турске власти разматрају БРИКС као алтернативну платформу за интеграције.
Русија је 1. јануара постала председавајућа БРИКС-а за наредну годину. Њено председавање почело је пријемом нових чланица у организацију – осим Руске Федерације, Бразила, Индије, Кине и Јужноафричке Републике, чланице ове организације сада су и Египат, Етиопија, Иран, УАЕ и Саудијска Арабија.
Након приступања свих нових чланица, популација земаља БРИКС-а повећала се на 3,6 милијарди људи, што је скоро половина укупне светске популације. Ове државе чине више од 40 одсто светске производње нафте и око четвртине светског извоза.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала