Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Опозиција нема већину ни на Врачару, Народна странка објавила саопштење

© Sputnik / Сенка МилошБирачко место
Бирачко место - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2024
Пратите нас
Председник Демократске странке на Врачару Богдан Татић позвао је странке Доста је било, Двери и Народну да формирају скупштинску већину на Врачару, међутим тај позив одбила је Народна странка објавивши на друштвеним мрежама да неће ићи у коалицију с онима који су крунили њихову странку и покушали да је униште у два наврата.
„Општински одбор Врачар Народне странке неће трчати у коалиционе разговоре са онима који су Народну странку крунили изнутра и покушали да је униште у два наврата. Власт није најбитнија ствар и нећемо улазити у договоре са личностима које су противници државног суверенитета и који су свесно радили на преузимању инфраструктуре Народне странке, изигравајући поверење које су незаслужено добили. Напомињемо још једном, кључ за победу је код нас“, поручили су из Народне странке, наведено је у објави на друштвеним мрежама.

Зелени покрет Врачар демантовао изјаву Жујовића

Како су у међувремену пренели медији, „Зелени покрет Врачар“ демантовао је изјаву носиоца листе „За зелени Београд“ др Дејана Жујовића да неће бити сарадње са напредњацима.
Кандидат за градоначелника коалиције „Бирамо борбу“ Добрица Веселиновић изјавио је у ноћи избора да је опозиција на прагу формирања власти у општини Врачар. То је потврдила и изјава носиоца листе „За зелени Београд“ др Дејана Жујовића који је поручио да неће бити сарадње с напредњацима у општинском парламенту на Врачару.
Међутим, испоставило се да је листа „Зелени покрет Врачар“, за коју се веровало да је део Жујовићевог покрета, аутономна у доношењу одлуке с ким ће у власт на Врачару. Први на листи „Зелени покрет Врачар“ Владимир Кљајић потврдио је у изјави за медије подршку својим досадашњим партнерима из Српске напредне странке. Кљајић се оградио од Жујовића истакавши да „Зелени покрет Врачар“ нема „формалне везе са Жујовићем“.
„Иако смо имали сарадњу са изборном листом за ‘Зелени Београд’ др Дејана Жујовића, желим да нагласим да немамо формалну сарадњу с овим покретом. Жујовић није био прихватљив нашим члановима, пре свега због својих навика које не одсликавају идеје у које верујемо“, истакао је у писаној изјави Кљајић за Време.
Уз подршку „Зеленог покрета Врачар“ и „Друштва за улепшавање Врачара“, изгледа да ће напредњаци успети да обезбеде подршку за формирање власти на тој општини, пише Време.
То потврђује и изјава Александра Илића, носиоца изборне листе „Врачар Врачарцима – Друштво за улепшавање Врачара“, који је истакао да „не жели да Врачар буде изолован од других нивоа власти и да служи за политичко поткусуривање власти и опозиције“.
„Имали смо у прошлом сазиву Скупштине добру сарадњу с руководством општине Врачар и верујем да ћемо је наставити у наредном периоду“, рекао је Илић.
С подршком ова два локална покрета Српска напредна странка имаће 34 одборника од укупно 63 у Скупштини општине Врачар. Ако се томе придода и мањинска руска листа „Ми смо Врачар“, а која је ушла у парламент с једним одборником, јасно је да ће напредњаци имати већину на Врачару, преносе медији.
Према прелиминарним резултатима избора у општини Врачар на основу 100 одсто обрађених бирачких места, листа „Бирамо Врачар“ освојила је 28 мандата, док ће коалиција окупљена око Српске напредне странке имати 25 места у општинском парламенту.
По два мандата припашће коалицији Народне странке и Двери, странци Доста је било, групи грађана „Врачар Врачарцима“ и листи „Зелени покрет Врачар“. По један одборнички мандат имаће коалиција мањинских странака под називом „Снага“ и такође мањинска Европска зелена партија, која је наступила на листи под називом „Ми смо Врачар“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала