- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Западни медији: НАТО има спреман план за пребацивање америчке војске у Европу

© Sputnik / Оксана Джадан / Уђи у базу фотографијаВојне вежбе НАТО-а у Летонији
Војне вежбе НАТО-а у Летонији - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2024
Пратите нас
Земље НАТО раде на „копненим коридорима“ у циљу брзог пребацивања америчких снага у Европу у случају директног сукоба са Русијом, објавио је британски лист „Телеграф“, позивајући се на изворе.
„НАТО ради на многобројним ‘копненим коридорима’ како би брзо пребацио америчке војнике и оклопну технику на линију фронта у случају великог копненог рата против Русије у Европи“, пише лист.
Према речима извора листа, претпоставља се да ће се америчка војска искрцати у једној од пет од раније одређених лука и да ће се даље кретати припремљеним логистичким путевима.
„Телеграф“ такође истиче да актуелни планови НАТО предвиђају искрцавање америчких снага у Холандији, одакле ће железницом бити пребачени преко Немачке у Пољску. У Алијанси, међутим, такође планирају да ангажују луке у Норвешкој, Италији, Грчкој, Турској, Шведској, Финској и балтичким земљама.
Наглашава се да у оквиру формираних транспортних коридора војска може да се креће без „уобичајених наметнутих ограничења“.
Како је „Телеграфу“ саопштио шеф Здружене команде за европску логистику НАТО генерал-потпуковник Александар Солфранк, искуство украјинског сукоба је показало да велике логистичке базе „као у Ирану и Авганистану“, више нису актуелне, јер би у случају сукоба биле брзо уништене.
Нови план је припремљен уз узимање у обзир сличних ризика и предвиђа формирање „стабилних“ логистичких ланаца, закључио је Солфранк.
Подсетимо, раније је и председник Русије Владимир Путин говорио да изјаве о наводим плановима да после Украјине нападне Европу представљају потпуну глупост.
Према његовим речима, амерички сателити се „плаше велике, јаке Русије“, иако то раде узалуд, јер Русија нема агресивне намере, а приче да ће Русија да нападне Пољску, балтичке земље и Чешку су глупости.
Председник Русије Владимир Путин, министар одбране Сергеј Шојгу и начелник Генералштаба Оружаних снага Русије Валериј Герасимов током посете Националном центру за управљање одбраном Русије - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2024
СВЕТ
"То су бесмислице": Такер Карлсон о тврдњама из Америке да Путин жели да нападне Европу
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала