Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Билчик: ЗСО апсолутни приоритет, Приштина мора да уради свој део

© Sputnik / Лола ЂорђевићИзвестиоц Европског парламента за Србију Владимир Билчик
Известиоц Европског парламента за Србију Владимир Билчик  - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2024
Пратите нас
Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик изјавио је данас да је формирање Заједнице српских општина апсолутни приоритет који мора да се реализује.
„ЗСО је важна из перспективе ЕУ и што је важно то се види и у изјавама европских политичара“, рекао је Билчик у интервјуу за Танјуг.
Додао је да Србија има још доста тога да уради и сматра да би напредак и подршка Србији у ширем смислу били лакши ако би се она позабавила „својим питањима“.
Билчик је истакао да је у дијалогу Београд имао конструктивну улогу и да је доста тога остварено, али да постоји нова реалност да бар на папиру постоји светло на крају тунела како ће се дијалог завршити, али постоје и озбиљне препреке.
Билчик је истовремено изразио наду да ће се дијалог наставити.
„Још једно питање које би требало решавати су догађаји у Бањској. То у овом тренутку није у фокусу, али то питање ће стално испливавати на површину. Од тог догађаја Србија је у очима европских партнера изгубила део кредибилитета. То може да се поврати конструктивним учешћем у дијалогу, затварањем случаја у Бањској“, рекао је Билчик.
Он је рекао и да је Поглавље 35 у преговорима за чланство у ЕУ једини начин да се стави тачка на „мрачни део историје региона“.
„Знам да су људи уморни, али ако погледам протеклих четири, пет година дијалога, пуно практичних ствари које су биле незамисливе су остварене - регистарске таблице, личне карте. Сада се ради о великим одлукама и зато Приштина мора да уради свој део, али имамо другачију реалност у дијалогу од јесени и очекују се одговори од Србије. Гледам из своје перспективе европског политичара - ако желите да помогнете једној земнљи морате да имате аргументе у прилог те земље“, рекао је Билчик.
Додао је и да Поглавље 35 није најважније питање у преговорима, већ једно од три, поред усклађивања са спољном политиком ЕУ и континуитетом реформи.
„То су три стуба за напредак Србије када је реч о европском путу“, закључио је он.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала