Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Челични пријатељи у добру и у злу: Кина спремна да настави да даје подршку Србији на путу развоја

© Tanjug / Narodna skupština Republike SrbijeМарина Рагуш и председник Свекинеског народног конгреса Џао Леђи
Марина Рагуш и председник Свекинеског народног конгреса Џао Леђи - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2024
Пратите нас
Делегација Народне скупштине Србије која борави у Пекингу састала се данас с председником Свекинеског народног конгреса Џаом Леђијем, који је поручио да су Кина и Србија челични пријатељи у добру и у злу и да је „кинеска страна спремна да настави да даје подршку Србији на путу развоја“.
Џао је прихватио позив за посету Србији, пошто му је шефица српске парламентарне делегације Марина Рагуш уручила данас позивно писмо председнице Народне скупштине Ане Брнабић.
Џао је истакао да су протеклих година под вођством председника Кине Си Ђинпинга и председника Србије Александра Вучића односи Кине и Србије остварили скок и да остају на високом нивоу.
Подсетио је на, како је рекао, историјску посету Сија Београду и на изјаву о заједничкој будућности Србије и Кине коју су тада дала два председника.
Поручио је да је кинеска страна спремна да сарађује са српском страном у спровођењу стратешких консензуса два председника, продубљује челично пријатељство, подиже ниво сарадње и унапређује билатералне односе.
Подсетио је да Кина и Србија међусобно поштују територијални интегритет и суверенитет и поручио је да је „кинеска страна спремна да настави да даје подршку Србији да следи пут развоја“.
Џао је истакао потребу за практичном сарадњом, с обзиром на то да за непуних месец дана ступа на снагу Споразум о слободној трговини између Кине и Србије.
Указао је да би требало искористити Комисију као платформу за сарадњу и на другим нивоима законодавних институција.
Оценио је да директна веза народних посланика са народом може директно да допринесе бољем унапређењу сарадње две земље.
Рагуш је на састанку поручила да данас можемо посведочити трансформацији међународне заједнице која се дешава, као што је рекао председник Си, једном у 100 година и навела да су председник Србије и кинески председник, препознали тај историјски моменат.
„Можемо да кажемо са поносом, да нам је изузетна част што смо добили прилику, да са Кином заједно радимо на заједничкој будућности. То је част, али и одговорност, за ову политичку генерацију и свесни смо да од нас зависи какву будућност остављамо“, поручила је Рагуш.
Потпредседница Народне скупштине Снежана Пауновић захвалила се Кини у име српског народа са Косова и Метохије на јасном ставу те земље да је јужна српска покрајина саставни део Србије.
„Овде смо да испратимо чврсту вољу председнице скупштине Ане Брнабић да се сарадња два парламента унапреди у различитим областима (кроз различите одборе)“, поручила је Пауновић.
Џао Леђи, који је уједно председник Сталног комитета, на функцији председника Свекинеског народног конгреса је од марта 2023. године (петогодишњи мандат) и тренутно је трећи по рангу члан Сталног комитета Политбироа Комунистичке партије Кине, што га уједно чини и тречим човеком у кинеској власти.
Делегација Народне скупштине обишла је данас и Забрањени град, царску палату кинеских династија Минг и Ћинг, који данас представља музеј.
Делегација Народне Скупштине Србије посетила је данас и Културни центар Србије у Пекингу, у којем гостује изложба фотографија „Танјуг јавља, рат је завршен“, насталих у периоду од 1944. до 1947. објективом фоторепортера Танјуга Петра Обрадовића, Бранка Савића и Исака Коена.
Рагуш је том приликом истакла да култура представља још једну од области у којој Србија и Кина имају изузетне односе, чији резултат, према њеним речима, представља овај Културни центар.
Српска делегација је у Пекингу јуче учестовала на Четвртом састанку Комисије за сарадњу Народне Скупштине Србије и Сталног комитета Свекинеског народног конгреса (СК СКНК) на коме је потврђена чврста опредељеност две земље за наставак искрене, пријатељске и плодоносне сарадње, која је, закључено је, утемељена на највишем нивоу односом Вучића и Сија.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала