- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Канџе „хашке правде“ стижу у Америку – да задаве најљућег ривала /видео/

© Tanjug / Dave SandersDave Sanders/The New York Times via AP, PoolДоналд Трамп
Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2024
Пратите нас
Матрица Хашког трибунала коришћена против Срба стигла је и до Америке где се сада користи за обрачун с политичким неистомишљеницима и геополитичким супарницима. То показује и пресуда бившем председнику и председничком кандидату Доналду Трампу, оцењују саговорници Спутњика.
Пресуда Трампу је очигледан политички прогон главног политичког противника демократског крила америчке дубоке државе, каже политиколог Александар Павић поводом одлуке пороте суда на Менхетну да је бивши председник крив за фалсификовање докумената у прикривању исплата с циљем да ућутка порно звезду Сторми Данијелс уочи председничких избора 2016.године.
Над Трампом је, нема дилеме Павић, изведена тиха обојена револуција на последњим изборима 2020.године када су инструментализована изборна правила и закони – и сад се жању последице тога.

Као у Хашком трибуналу

Кад су у питању случајеви као што је овај са Трампом и таква врста злоупотребе правосуђа, како констатује адвокат и оснивач Центра за обнову међународног права Горан Петронијевић, ту нема правне анализе, него само политичке или евентуално кривично-правне да се види какве су прекршаје направили учесници процеса против Трампа.
„Поступак против Трампа је суноврат америчког правног система. Све што је у њему урађено је симулација и злоупотреба права, и то је модел који они примењују“, каже Петронијевић.
Он, штавише, види сличност између процеса против бившег америчког председника и поступка који се у Сарајеву води против председника Републике Српске Милорада Додика:
„Колико је само злоупотреба права да би се Додик елиминисао из политичког живота. Нема велике разлике: исто се дестабизује ситуација у БиХ, доводи до кризе и исто тако може, не дај Боже, да дође до сукоба.“
По мишљењу Павића, амерички неоконзервативци који су преузели вођство прво спољном па затим и унутрашњом политиком САД могу се упоредити са троцкистима.
„Ако гледамо у том кључу, може се рећи да је прва жртва америчких неотроцкиста или америчких глобалиста сам амерички народ, амерички устав и амерички правни поредак. Трамп је је победио зато што су Американци који су гласали за њега желели су да се Америка врати на фабричко подешавање. Зато су се и удружили да га спрече да проба да заврши тај посао, зато су га минирали током првог мандата“, образлаже политиколог.
Зато и процес Трампу нема везе с правом што, како каже, веома личи на Хашки трибунал за бившу Југославију.
„То је био крај међународног права, то је био почетак инструментализације права, прво на међународном плану, а кад то почнете на међународном врло је лако да то почнете да радите и на унутрашњем плану. И то се сад дешава у Америци. Ово је револуционарна завера унутар саме Америке... Нормални људи широм света имају заједничког непријатеља, а то је америчка глобалистичка дубока држава. Трамп је постао симбол отпора обичне Америке тим глобалистима који су преузели власт. Сви ми имамо заједничког непријатеља, поготову је то сад актуелно зато што су ти људи на ивици тога да изазову нуклеарни рат са Русијом. То су ти исти људи који ово раде Трампу“, уверен је Павић.

Правила уместо права

Петронијевић подсећа да је урушавање права и правосуђа у Америци почело појавом неолиберализма који је веза са глобализмом.
„Те структуре су направиле читав систем урушавања права и на томе засновали задобијање и одржавање доминације као хегемони. Шта су они радили? Кад год се међународно право поклапа са њиховим интересима они ударају у звона да мора да се поштује. Оног момента кад се међународно право не поклапа с њиховим интересима оно не постоји“, каже адвокат и додаје да су у циљу очувања хегемоније у САД смислили да се право замени правилима и то таквим која се већ сутра могу променити кад се промене њихови интереси.
„Ако мислите – слушаћу и решићу проблем мислите да сте урадили добро, а хегемон каже – то данас више не важи. Тако је срушено право, тако су изазивани сукоби. А сад се то враћа и примењује на национално право – оно што је било прекршај постаје кривично дело. Тако је и Трамп дошао под удар,“ објашњава Петронијевић.

Амерички невидљиви Мајдан

Павић сагледава овакав манир у ширем контексту, подсећајући да је немачки политичар Вили Вимер својевремено открио у једном писму шта је чуо да су високи амерички званичници говорили на затвореној безбедносној конференцији у Братислави крајем априла 2000. године о разлозима зашто је НАТО напао Југославију.
„Речено је да су нас намерно напали да би имали преседан који би могли да користе у другим случајевима везано за оправдавање тзв. хуманитарне интервенције. Други разлог је да је европски поредак превазиђен и треба га заменити америчким. Тада долази до инструментализације и преображаја права у правила. Али то им се вратило, код њих се десила тиха револуција коју нико није приметио. Код њих се десио скоро невидљиви Мајдан - тзв. маршом кроз институције, либерал-глобалисти су преузели кључне институције у САД. Зато Сорош финансира изборне кампање и судија и тужилаца широм Америке управо да би се добијале овакве пресуде“, каже наш саговорник.
На питање може ли се десити да Трамп профитира на ореолу жртве политичких прогона и да добије још већу подршку, Павић каже да ће то сигурно хомогенизовати његове присталице, али да је председничка трка још неизвесна и да код демократа рачунају да пресуда против бившег председника може да утиче на један део бирача средње класе да се определе за Бајдена.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала