- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва не схвата став Запада: Јесте ли за пораз Русије или за „мировне конференције“?

© Sputnik / Alexey Filippov / Уђи у базу фотографијаСергеј Лавров
Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2024
Пратите нас
Москва не разуме став Запада – или је за пораз Русије, или за конференције, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на крају посете Чаду.
Према његовим речима, организатори предстојеће „мировне конференције“ о Украјини, која ће бити одржана у Швајцарској, не желе мир.
„Западне земље испоручују Кијеву далекометне системе и јавно говоре: 'Нападните било коју мету на територији Русије'. Паралелно с тим сазивају мировну конференцију која ће бити одржана у Швајцарској за 10 дана. Врло је тешко разумети како се то уклапа – или сте за стратешки пораз Русије, или сте за мировне конференције, а ако сте за мир, онда је вероватно потребно решавати проблем уз учешће свих укључених страна. Мир није оно што желе организатори те конференције“, рекао је министар на конференцији за новинаре након преговора са председником Чада Махаматом Дебијем.
Дипломата је оценио да оно што се дешава у Украјини подсећа на колонијална времена. Како каже, долазе западни амбасадори и дају инструкције украјинским властима.
„Многи афрички лидери, а то је данас нагласио и председник Чада, одавно су истицали потребу за односима заснованим на узајамном поштовања између свих земаља света. Више пута су говорили да су прошли дани када је западни амбасадор могао да дође и даје инструкције председнику неке афричке земље. Хвала Богу, таква времена се неће вратити у Африку. Али у Украјини се све дешава управо то – долазе амбасадори и дају налоге лидерима кијевског режима“, констатовао је он.
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров допутовао је данас у Чад. У питању је његова прва посета тој земљи. Пре тога, од 2. јуна посетио је Гвинеју, Конго и Буркину Фасо.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала