- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

„Подухват без преседана“: Кина узела узорке с тамне стране Месеца /видео, фото/

© Фото : Снимак са екрана/ Икс/ China DailyКина узела узорке с тамне стране Месеца
Кина узела узорке с тамне стране Месеца - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2024
Пратите нас
Кинеска лунарна сонда Чанг'е-6 успешно је полетела са површине Месеца и прикупила трагове за које научници очекују да ће помоћи да се одговори на кључна питања о раној еволуцији Сунчевог система, саопштила је кинеска свемирска агенција.
То је нова фаза кинеског амбициозног свемирског програма, који жели да пошаље људску посаду на Месец до 2030. године.

Подухват без преседана у историји људског истраживања Месеца

Чанг'е-6, назван по митској кинеској богињи месеца, лансиран је 3. маја из јужног кинеског острва Хаинан, а потпуно роботизована сонда слетела је на претходно неистражену локацију у огромном ударном кратеру званом басен Јужни пол - Аиткен на удаљеној страни месеца.
„Кинески модул сонде Чанг’е-6 полетео је у уторак ујутро са површине Месеца носећи узорке прикупљене на супротној страни Месеца, што је подвиг без преседана у историји људског истраживања Месеца“, саопштила је званична новинска агенција Синхуа, позивајући се на свемирску агенцију.
Мисија је издржала тест високе температуре на тамној страни Месеца. Након успешног прикупљања узорака, „кинеска застава је први пут постављена на супротној страни Месеца“, пренела је Синхуа.

Боље разумевање историје Месеца и порекла Сунчевог система

Научници верују да је тамна страна Месеца, ретко истражено подручје које је тако названо зато што је невидљиво са Земље, а не зато што никада не хвата сунчеве зраке, веома обећавајућа за истраживање јер су њени кратери мање прекривени старим токовима лаве од оних на видљивој страни.
„Узорци узети са друге стране могли би нам помоћи да сазнамо више о формирању и историји Земљиног природног сателита. Они ће такође пружити боље разумевање „порекла Сунчевог система и бољу припрему за будућа истраживања“, рекао је портпарол мисије Чанг'е-6 Ге Пинг, а цитира новинска агенција Синхуа.
Узорциби требало да остану у лунарној орбити још неколико недеља, а затим да крену на Земљу, где би требало да слете око 25. јуна. Кина се нада да ће своју прву мисију са људском посадом на Месец покренути до 2030. године. Такође планира да изгради лунарну базу.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала