- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Фицо у првом обраћању после атентата: Великим силама сметало што сам одбио бомбардовање Београда

© AP Photo / Kay NietfeldСловачки премијер Роберт Фицо
Словачки премијер Роберт Фицо - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2024
Пратите нас
Словачки премијер Роберт Фицо изјавио је вечерас, у првом обраћању после атентата, да велике силе нису биле одушевљене када је одбио да бомбардује Београд 1999. године.
Набрајајући своје политичке одлуке које нису биле у складу политиком великих сила, међу којима је одбијање учешћа у бомбардовању СРЈ 1999, Фицо је рекао да је суверена словачка спољна политика оријентисана на све стране једноставно света није у моди.
„Нису све велике демократије биле одушевљене када сам одбио да бомбардујем Београд или повучем словачке војнике из Ирака; када сам блокирао увођење обавезних квота за илегалне мигранте или радикално одбио предлог да се укине право вета државама чланицама ЕУ. Самопоуздана суверена словачка спољна политика заснована на чланству у ЕУ и НАТО, али оријентисана на све четири стране света, једноставно није у моди“, нагласио је Фицо.

Не верујем да је то био напад усамљеног лудака

Роберт Фицо је у видео-поруци саопштио да би могао да се врати на посао на крају овог месеца или у јулу, након атентата који је 15. маја на њега извршио 71-годишњи писац Јурај Цинтула, а напад је приписао мржњи опозиције.
Фицо је рекао да против Цинтуле, кога је описао као гласника зла и политичке мржње, неће предузети никакве активне правне радње нити тражити одштету.
„15. маја је један активиста словачке опозиције покушао да ме убије због мојих политичких ставова“, рекао је он и истакао да нема разлога да верује да је то напад усамљеног лудака.
Нагласио је да је неколико месеци уназад упозоравао на могући атентат на неког од владајућих политичара и прецизирао да је мржња и агресивност актуелне опозиције, покривена и толерисана од стране јавног мњења, невладиних организација које финансирају стране земље кулминирала након успешних председничких избора коалиционог кандидата Петера Пелегринија.
Фицо је рекао да његова влада није савршена, али да се неслагање с нечијим политичким мишљењем не решава пиштољем, већ разговором.
„Свакако да се многе ствари могу урадити другачије. А управо понуда да се ствари раде другачије и боље, да се имају другачија мишљења, мора бити елементарна основа сваког смисленог демократског надметања. Понуда не може бити да се противник затвори или злонамерно убије без разлога. О томе ће опозиција морати да размисли“, рекао је Фицо и упозорио да ће бити још жртава уколико не дође до промене.
Словачки премијер је додао да му је напад озбиљно оштетио здравље, да је претрпео неколико операција и болове, али је дубоко захвалио медицинском особљу у болници у Бањској Бистрици, где се лечио након атентата.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала