- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Украјина никога не занима у Америци, губици Кијева пет пута већи од руских

© Sputnik / Sergey Guneev / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2024
Пратите нас
Амерички председник Џозеф Бајден је предвидљив, политичар старе школе, изјавио је руски председник Владимир Путин у разговору са уредницима светских медија на маргинама Међународног економског форума у Санкт Петербургу. Он је подсетио да Украјину у Америци никога не занима.
Како је истакао, Русији је свеједно ко ће победити на америчким изборима - сарађиваће са сваким кога изабере амерички народ.
„Никада се нисмо мешали у унутрашње политичке процесе у Сједињеним Државама и нећемо се мешати“, рекао је он.
Путин је назвао глупошћу приче да је Доналд Трамп руски шпијун.

Никога не занима Украјина

Никога у САД не занима Украјина, њих занима сопствена величина и лидерство, истакао је Путин, одговарајући на питање новинара.
„Никога у Сједињеним Државама не занима Украјина. Интересује их величина Сједињених Држава, које се не боре за Украјину нити за украјински народ, већ за своју величину и за своје лидерство. Ни у ком случају не желе да дозволе било какав успех Русије, јер верују да ће у том случају бити нанета штета лидерству Сједињених Држава. То је цела поента онога што Сједињене Државе раде“, рекао је он.
Како је истакао, промена политике САД према Руској Федерацији и Украјини је могућа ако САД после избора буду размишљале о јачању земље, а не о хегемонији.
Путин је подсетио да су ненадокнадиви губици Украјине током специјалне војне операције пет пута већи од руских.
„Ако говоримо о ненадокнадивим губицима, погинулима, онда је њихов однос један према пет“, рекао је председник.
Према руским проценама, украјинска војска у зони специјалне војне операције губи приближно 50 хиљада људи месечно у виду санитарних и ненадокнадивих губитака.
Он је истакао да се због тога и врши покушај тоталне мобилизације у Украјини. Путин верује да ће Бела кућа натерати руководство Украјине да снизи старосну границу за мобилизацију на 18 година, а затим ће се решити Владимира Зеленског - већ постоје кандидати.
Према речима руског лидера, у заробљеништву у Украјини се налази 1.348 руских војника и официра, док је 6.465 украјинских у Русији.

Кина остаје главни економски партнер Русије

▪️Путин сматра погрешном жељу Запада да успори развој кинеске економије: да би западне земље биле успешне, морају да се интегришу у кинеску економију , а не да се мешају у њу.
"Односи између Москве и Пекинга су засновани на дубоким интересима, а Кина је дуго година кључни економски партнер Русије, иако сарадња није само економске природе", нагласио је Путин.
Русија и Кина јесу и наставиће да изводе заједничке војне вежбе, Москва такође има шта да понуди Пекингу у војно-техничкој сфери.
Руска војска у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2024
РУСИЈА
Путин: Кажу да се на Косову проливала крв, а шта је у Донбасу - водица?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала