- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Шта је младима приоритет на послу, а шта старијима - открива регионално истраживање

© Фото : Pexels/Photo by Sora Shimazaki илустрација
илустрација - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2024
Пратите нас
Флексибилност рада и плата приоритети су у радном окружењу за младе до 27 година, док старији предност дају сигурности и позитивним односима, показало је најновије истраживање спроведено у Србији, Хрватској и Словенији.
Истраживање је спороведено на узорку од 2.000 запослених, у којем су испитаници открили шта их мотивише, а шта фрустрира.
Једна од аутора Студије која је спровела истраживачки део "Искуство запослених" Данијела Лалић наводи да генерација Зед, коју чине млади до 27 година, као највећи изазов виде несигурност запослења и флексибилног рада, док генерација до 43 године, популарно звани миленијалци стављају снажан фокус на каријерни развој и могућност напредовања као кључне покретаче задовољства на послу, наводи се у заједничком саопштењу аутора истраживања.
Лалић додаје да су разлике израженије по генерацијама, него по земљама, али, како каже, и стандарди утичу на приоритете.
Иако под термином добробит и метално здравље у радном окружењу где испитаници истичу важност усклађености плате и доприноса, готово све генерације у свим земљама су на питање шта мисле да би највише допринело менталном здрављу у радном окружењу, одговориле - подршка психотерапеута.
Консултант из МСС Пулс Мартина Сокач Сарага која је спровела део истраживања за Хрватску и Словенију истиче да су изненађени одговорима питали поједине компаније које су осигурале подршку психотерапеута за запослене о резултатима и које су им рекле да су запослени дословно процветали.
"То се одразило и на њихову мотивацију, као и на профит компаније", наглашава Сокач Сарага.
Лалић и Сокач Сарага истичу да је младим генерацијама важнија слобода, док старији предност дају сигурности и позитивним односима у радном окружењу.
Додају да за генерацију Икс, која има између 44 и 59 година, постоји јасна тежња ка стабилном и подстицајном радном окружењу, финансијској сигурности, као и позитивним међуљудским односима и осећају заједништва на радном месту.
Ментално здравље и подршка, као и признање надређених, универзални су мотиватори, док се изазови разликују од стресних рокова до превелике радне оптерећености.
Коришћење сопствених потенцијала, важност колегијалности и прилике за учење кључни су аспекти радног окружења за бејби бумере, оне изнад 59 година, у све три земље, показало је ово истраживање.
Ова генерација вреднује аутономију у раду, добре међуљудске односе и признање за свој рад. Изазови с којима се суочавају укључују комуникацијске препреке, радно оптерећење и у неким случајевима финансијске бриге.
Испитаници у свим земљама сматрају да дају велики допринос на послу, што оцењују оценом четири.
Исто тако сматрају да имају високу свест о томе са којим се све изазовима носе послодавци (конкуренција, пословни модели, задовољство запослених), а понајвише су, како у самопроцени тврде, тога најсвеснији испитаници у Србији ( 77.5 одсто).
На једино питање "Да сам ја свој шеф, шта бих другачије?" највише процената одговора из свих земаља односило се на бољу комуникацију са својим запосленима.
Лалић и Сокач Сарага закључују да постоји велики простор за повећање продуктивности који захтева понајвише људски ангажман.
Ауторке истраживања оцењују да су занемарена генерација Икс и бејби бумери су тајно оружје и да су иако делимично демотивисани, жељни учења.
Оцењују да уз признање за рад и модерне алате, могу бити једнако продуктивни као и млађе генерације.
"Младе генерације желе да виде сврху и флексибилност. Подршка психотерапеута за нове генерације неће бити луксуз већ нужност. Признање за рад је кључни мотивациони фактор, своје запослене треба свакодневно хвалити јер их то мотивише и чини продуктивнијима. Отворена и боља комуникација шефова са запосленицима императив је свих генерација", закључују ауторке истраживања.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала