- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Европа већ изгубила 700 милијарди евра због одбацивања руског гаса, до краја године изгубиће билион

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаРуски гас
Руски гас - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2024
Пратите нас
Европа је већ изгубила 700 милијарди евра због покушаја да одустане од руског гаса, а крајем године цифра ће достићи један билион, изјавио је директор Руског фонда за директне инвестиције Кирил Дмитријев током Међународног економског форума у Санкт Петербурга.

„Ово није повезано само са тим што је течни нафтни гас скупљи и треба инвестирати у његове капацитете, већ и са великим индустријским губицима у Европи, који су процењени на 3 одсто БДП-а на годишњем нивоу у Немачкој и до 6 одсто у низу других земаља“, рекао је он на маргинама форума.

Претходно, на основу података националних статистичких служби највећих купаца руских енергената објављено је да је прошле године Русија зарадила готово 187 милијарди долара од испорука нафте, гаса и угља пријатељским земљама, што је за 56 милијарди долара више од просечног нивоа снабдевања европских земаља пре увођења антируских санкција.
Пре увођења санкција, двадесет седам земаља Европске уније је куповало енергенте од Русије у просеку за 102,5 милијарди долара годишње, док су прошле године набавке вределе само 31,6 милијарди. Услед тога, изгубљени приходи од снабдевања ових земаља су 70,9 милијарди долара.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала