- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Макрон: Кијеву одобрени напади на Русију француским оружјем, Украјини стижу и „миражи“

© AP Photo / Henrik Montgomery/TTЕмануел Макрон
Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2024
Пратите нас
Председник Француске Емануел Макрон потврдио је у интервјуу за француске медије да је украјинској војсци дозвољено да изводи нападе на Русију француским оружјем.

„Говоримо Украјинцима да им не дозвољавамо да користе оружје за нападе на цивилно становништво, али да неутралишу тачку са које су нападнути – да, то могу“, рекао је Макрон, додајући да Париз „не намерава да ескалира сукоб“.

Француска се залаже за постизање мира у Украјини, али не по цену капитулације Кијева, рекао је председник у интервјуу за телевизије „ТФ1“ и „Франс 2“.
„Мирно решење не би требало да буде постигнуто по цену капитулације Украјине. Мир мора бити закључен на основу преговора“, навео је он.

О испорукама ловаца „мираж“ Украјини

Макон је саопштио да Париз намерава да координира испоруку борбених авиона „мираж 2000-5“ Украјини и да ће већ овог лета започети са обуком украјинских пилота.
„Сутра намеравамо да започнемо нови облик сарадње и да саопштимо о испоруци Украјини француских ловаца 'мираж 2000-5', који ће јој омогућити да штити своју територију и свој ваздушни простор. Стога од сутра почињемо са обуком пилота, а касније ћемо обезбедити испоруке тих авиона“, прецизирао је председник.
Према телевизијским подацима, реч је о испоруци пет нових ловаца.

О обуци 4.500 украјинских војника

Осим тога, Макрон је најавио да Француска намерава да обучи 4.500 украјинских војника и да их наоружа, у ту сврху ће послати инструкторе у Украјину.
Према његовим речима, обука украјинских војника не представља фактор ескалације.
„Предлажемо да припремимо 4.500 украјинских војника, опремимо их, обучимо и обезбедимо им муницију и оружје неопходно за одбрану сопствене територије. Та бригада, ако се може назвати француском, несумњиво је веома важан фактор. Тако ће се на украјинском тлу налазити француски инструктори“, рекао је он.

О привођењу француског држављанина у Москви

Председник се осврнуо и на саопштење Истражног комитета Русије да је у Москви приведен држављанин Француске осумњичен за прикупљање информација о војним активностима Русије.
Како је рекао, француски држављанин је радио за швајцарску непрофитну организацију, а не за Француску.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала